OROSZVILAG.HU


Oroszországot elemészti a rasszizmus? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-17 11:18:53  |  
Gyóni Gábor

Oroszországot elemészti a rasszizmus? 

Hosszútávon súlyos problémákat jelenthet az idegengyűlölet

 Oroszországot elemészti a rasszizmus? 

 

Az elmúlt napok oroszországi rasszista zavargásai az etnikai nacionalizmus megnyilvánulásainak tekinthetők, amelyek a társadalmi stabilitást veszélyeztetik, felerősítik a dezintegrációs folyamatokat, tápot adnak a szeparatizmusnak és gátolják a demokratikus társadalom kibontakozását.

Különösen veszélyes ez a szituáció Oroszország számára, az (orosz) etnikai nacionalizmus fellángolása, hiszen egy soknemzetiségű államról van szó, ahol maguk az oroszok is kisebbségben vannak jónéhány területen.

A kriminalisztikai adatok tanulsága szerint Oroszországban évről évre nő a rasszista bűncselekmények száma, 2004-ben 130 bűncselekményt hajtottak végre orosz rasszista szélsőségesek, 2009-ben már 548-at. 2010 első felében 22 embert öltek meg Oroszországban rasszista indítékkal.

Még 2008 végén készített az Orosz Tudományos Akadémia Néprajzi és Antropológiai Intézete felmérést „A régiók etnokulturális potenciálja az oroszországi nemzet („rosszijszkaja nacija”) formálódásában”: ennek egyik legfőbb tanulsága, hogy az oroszországi lakosság a nem őslakos bevándorlókra szinte kizárólag etnikai-rasszbéli, s nem szociális, foglalkozásbeli, vagy életkori kategória alapján tekint.

A felmérés szerint a megkérdezettek 9 %-a viszonyul szimpátiával a más régiókból vagy országokból érkező jövevényekhez, 31 % ellenségesen, a többség viszont neutrális. A felmérés során arra is választ kerestek, vajon az "őslakosok mennyire tekintik „sajátnak” a különböző régiókból érkező bevándorlókat?

A „mi” kategóriába legkönnyebben az Oroszország centrális régióiból esők kerülhetnek be (70-80 %-os eséllyel), viszont ha valaki valamely észak-kaukázusi köztársaságból érkezik, jó esélye van arra, hogy még tíz év együttélés után is az „ők” kategóriájába fog tartozni.

A megkérdezettek kétharmada szerint az Örményországból, Azerbajdzsánból és Grúziából érkezőket egyáltalán nem lehet a „mieink” között számontartani, sőt, még gyermekeiket sem, még ha Oroszországban születtek is.

Ezek az eredmények arról tanúskodnak, hogy a mai oroszországi lakosság etnikai toleranciája nem túlzottan magas, s hogy a társadalom befogadóképessége a más kultúrkörökből érkezők irányába meglehetősen alacsony.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

 

Cimkék: Oroszország, rasszizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat