OROSZVILAG.HU


A Kreml négypárti parlamenteket szeretne

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-02-26 08:48:59  |  
Troján Anna

A Kreml négypárti parlamenteket szeretne

Felvilágusolt abszolutizmus? 

 

 A Kreml azt a célt fogalmazta meg, hogy az oroszországi márciusi választások után a regionális parlamentek  négypártiak legyenek. A „Nyezaviszimaja Gazeta” értesülései szerint a Kreml el szeretné kerülni a moszkvai októberi választásokon előállt helyzetet, amikor is a helyi Dumába csak két párt jutott be. A szociológusok közvélemény-kutatásai azt mutatják, hogy a 7%-os bejutási küszöböt jelenleg csak az Egységes Oroszország és a KPRF (Orosz Föderáció Kommunista Pártja) éri el. 

Emlékeztetésként a tavaly októberi választások előestéjén Dmitrij Medvegyev elnök felhívta a regionális vezetők figyelmét arra, hogy ne alkalmazzanak szükségesnél nagyobb adminisztratív nyomást. A helyi kormányok azonban saját szájuk íze szerint értelmezték az elnöki felhívását. Tavaly októberben az ellenzék kifejezte nemtetszését a választások eredményeivel kapcsolatban. Most azonban a kormányzók, akik figyelmen kívül hagyják a központból érkezett utasítást szankciókra is számíthatnak.

Ha a Föderális Központ felhívásának a helyi hatalom engedelmeskedik, úgy néz ki teljesül az Orosz Liberális Demokrata Párt elnökének, Vlagyimir Zsirinovszkij álma, aki felszólította a voksok többségét elnyert pártokat, hogy osszák meg az elnyert szavazataikat az ellenzékkel. „Egy pártnak elég az 55%-os választási eredmény, a többi 45% legyen az ellenzéké. Vezessük be azt a törvényt, hogy egyetlen párt sem szerezheti meg a voksok több, mint 40%-át. Hiszen a 7%-os bejutási küszöbbel megszabtuk az alsó határt, és a parlamentbe be nem jutott párt által elnyert voksok a többi párt között osztatnak szét. Hasonló felső határt is meg kell húzni, ha valamelyik pártra többen szavaznak, mint az aktív szavazók 40%-a, akkor a többlet a többi pártoknak kedvezzen” – fejtette ki az indítvány lényegét Zsirinovszkij.

A Politikai Technológiák Központjának az igazgatóhelyettese, Alekszej Makarkin, rámutatott arra, hogy a kormányzóknak nem lesz könnyű dolguk, ha komolyan eleget szeretnének tenni a központi hatalom felhívásának és négypártivá szeretnék alakítani a regionális parlamenteket:  „…a kormányzók nem tudják támogatni az összes pártot. Az ”adminisztratív forrás” nem támogathat több pártot. A csinovnyikok csak egyvalakit tudnak támogatni, és nem egyszerre mindenkit. Ez ösztönként beleivódott a tudatukba”. Az elemző szerint az adminisztráció nem tehet mást, minthogy nem zavarja az ellenzék tevékenységét, és nem csak a választások előestéjén, de a választások közötti időszakban sem: meg kell teremteni azokat a körülményeket, amelyek között a polgárok véleményt formálhatnak a pártokról.

Egy másik nehezítő körülmény az elemző szerint, hogy az ellenzéki pártokban tömörülőket gyakran a kormányzóval konfliktusban álló elit képezi. Nem meglepő, hogy a régiók vezetői késztetést éreznek az ellenzéki pártok képviselőinek a parlamentből való kizárásához. Alekszej Markian úgy véli, a probléma csak politikai eszközökkel oldható meg. Ahogy a központi hatalom egykor a konkurencia megnyirbálása mellett döntött, most azt kell megértetnie a regionális vezetőkkel, hogy a konkurencia mozgásterének a további szűkítése szankciókat von maga után. 

ng.ru

Cimkék: választások, Oroszország régiói
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat