OROSZVILAG.HU


Borisz Nyemcov politikai fogoly

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-01-05 12:26:08  |  
Kecskeméti Gábor

Borisz Nyemcov politikai fogoly

Azaz mi történik minden hónap 31. napján? 

 Borisz Nyemcov politikai fogoly

 

A hivatalosan engedetlenség miatt letartóztatott és 15 nap elzárásra ítélt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus az Amnesty International szerint politikai fogolynak tekinthető. Nyemcovot december 31-én vették őrizetbe egy moszkvai tüntetésen és gyorsított eljárásban ítélték el. Nyemcov mellett Ilja Jasint és Konsztantyin Koszjakint, másik két ismert ellenzéki vezetőt 10 napos elzárásra ítélt a bíróság. Az orosz hatóságok szerint mindhármam ellenszegültek a rendőrség utasításának. Az Amnesty International emberjogi szervezet sajtóközleménye szerint „politikai fogolynak tekinthetőek, akiket csupán a gyülekezés és szólásszabadság jogának gyakorlása miatt zártak börtönbe.”

"Az orosz hatóságok ismét nem tettek eleget kötelezettségeiknek, hogy megvédjék a gyülekezési jog szabadságát, ami az orosz alkotmány által biztosított jog.” – nyilatkozta Andrea Huber, az Amnesty International európai és közép-ázsiai ügyekért felelős igazgatója.

Közel két éve, minden 31 napos hónap 31-ik napján tüntetők gyűlnek össze a moszkvai Triumfalnaja téren, hogy tüntessenek a gyülekezési szabadságért. Nem véletlen, hiszen az orosz alkotmány 31. cikkelye garantálja a gyülekezési szabadságot. Nyemcov letartóztatása és elítélése ellen többen is tiltakoztak, például Mihail Ugarov dramaturg, az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig sajnálkozását fejezte ki. 

Nyemcov jól ismert az orosz politikában: a liberális politikus a ’90-es években, Viktor Csernomirgyin kormányában volt miniszterelnök-helyettes. Később Oroszország legismertebb ellenzéki politikusává vált. Legutóbb szocsi polgármesteri székéért indult a választásokon, de végül nem őt, hanem a regnáló Anatolij Pahomovot választották újra.

 

(aktuell.ru, www.amnesty.org)

 

Cimkék: Borisz Nyemcov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat