OROSZVILAG.HU


Moszkva szűkíti a külföldiek lehetőségeit

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-01-24 12:27:10  |  
Kecskeméti Gábor

Moszkva szűkíti a külföldiek lehetőségeit

Külföldiek nem szerezhetnek földet a határmenti övezetekben

 Moszkva szűkíti a külföldiek lehetőségeit

 

Külföldiek nem tehetnek szert a Föderáció határai mentén földterületre az orosz elnök egyik nemrég meghozott rendelete szerint. A tiltólistára kiterjedt térségek kerültek fel, ami természetesen komoly zavart okozhat a befektetők körében. Az orosz határok menti földterületek adás-vétele évek óta komoly jogi problémát jelent, mivel a földvásárlás ezeken a helyeken, külföldiek számára meg van tiltva. A kérdés csupán az: hol kezdődnek az orosz határok és meddig tart a határövezet?

Az ország méretéből adódóan elég hatalmas az indexre tett földek száma, szám szerint 380 járásban tilos külföldiek számára a földet értékesíteni. Ezeket a régiókat egy elnöki ukázzal a határterületekhez sorolták, jóllehet a területek némelyike gyakran 100 kilométerre fekszik az államhatártól.

Az érintett területek közé tartozik Szocsi is, a 2014-es téli olimpia „városa”, az egész kalinyingrádi kormányzóság, illetve Kronstadt, a szentpétervári haditengerészeti támaszpont. A viborgi és pszkovi járásokban történt korlátozások miatt Finnország és Észtország magyarázatot követel Oroszországtól, ami nem meglepő, hiszen mindkét területen előszeretettel vásároltak a finn és észt befektetők.

Viborg, mely az 1939-es finn-szovjet háborúig Viipuri néven Finnországhoz tartozott, évek óta a finnek befektetéseiből él. Pszkov megye bizonyos területei pedig a legkisebb balti állam szovjet annexiójáig Észtországhoz tartoztak. Az észt kormány szerint aki ezen a területen született, joga van, hogy a mai napig ott éljen.

A hatalmas területekre kiterjedő korlátozás, az Oroszországgal messze nem határos Ausztriában is meglepetést okozott. Az osztrák külkereskedelmi kamarában értetlenségüknek adtak hangot: „Nem értjük, hogy Oroszország mitől fél.” – kommentálták a rendelkezést.

„A rendelkezés külföldiekre, és külföldi cégekre vonatkozik, nem olyan orosz cégekre, melyekben külföldiek is tulajdoni hányaddal rendelkeznek.” – mutat rá a lehetőségekre Szergej Verzsinyin, az egyik nagy múltú német ügyvédi iroda moszkvai kirendeltségének vezetője. Így tehát külföldi cégek orosz leányvállalataikon keresztül továbbra is szerezhetnek földterültet Oroszország határ menti régióiban.

Kisajátítások a már meglévő birtokviszonyokban nem várhatóak, legalábbis a jogász véleménye szerint. De mit tehet az a magánszemély, aki Kalinyingrádban kíván házat vásárolni, némi földterülettel? Számukra is vannak kiskapuk, mégpedig orosz rokonok vagy barátok segítsége. Természetesen barátok esetén megbízható partnert kell találni.

 A másik lehetőség, hogy az ingatlant megvásárolja az illető – hiszen a rendelkezés csak a földterületekre vonatkozik – s a földet haszonbérleti szerződéssel veszi „tulajdonba”.

 

(aktuell.ru)

 

Cimkék:
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat