OROSZVILAG.HU


Rendőrségi reform Oroszországban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-01-24 12:41:20  |  
Kecskeméti Gábor

Rendőrségi reform Oroszországban 

Sikerül-e korlátozni a rendőrség hatalmát? 

 Rendőrségi reform Oroszországban 

Az Állami Duma csütörtökön eldöntötte, hogy ejti egy vitás törvénycikkely tárgyalását, amely alapján bármelyik rendőrségi akció törvényes, kivéve ha utólag nem bizonyítják be ennek ellenkezőjét. Így a rendőrségi reformról szóló törvényjavaslatot visszaküldték második olvasatra.

A törvényalkotóknak számos ponton kellene megváltoztatni a törvényjavaslatot, ezt indítványozták a Duma ellenzéki pártjai, melyek valójában meg akarják akadályozni a törvényjavaslat elfogadását, amit a Kreml még 2010 folyamán nagy harsonaszó mellett vezetett be, látszólag nyilvános vita után.

A Duma Biztonsági Bizottsága azt javasolta, hogy az 560 beérkezett módosítási javaslat többségét ejtsék, melyeket a rendőrségi reformról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban terjesztettek elő egy általános szavazás alkalmával, még a hét elején. Az Igazságos Oroszország Párt és a Liberális Demokrata Párt múlt hónapban, a törvény első olvasatakor támogatták a törvényjavaslatot, cserébe azon ígéretért, hogy indítványaikat később figyelembe fogják venni. Csütörtökön viszont kijelentették, hogy az Egységes Oroszország Párt, mely a Dumát és a Biztonsági Bizottságot is ellenőrzése alatt tartja, becsapta őket.

A törvényhozók még korrigálhatják a javaslatot hétfő előtt, de a Duma általában a bizottságok ajánlatait szokta követni.

Az elvetett módosítások között volt az is, mely növelte volna a közösségi és a parlamentáris kontrollt a rendőrség tevékenysége felett és kitiltotta volna a rend őreit a magánbiztonsági cégek piacáról, ahol az orosz rendőrség jelenleg kulcsszereplő – nyilatkozta Gyennagyij Gudkov, a Biztonsági Bizottság tagja, aki az Igazságos Oroszország Párt delegáltja.

„A Rendőrség Rt. dolgozik.” – mondta keserűen Gudkov. Majd hozzátette: „A végén megváltoztatunk néhány szót a törvényben és az emberek a végén semmilyen reformot nem fognak kapni.”

Vlagyimir Vasziljev, a Bizottság elnöke, aki az Egységes Oroszország Párt delegáltja, azt mondta, hogy a Biztonsági Bizottság többek között a nyilvánosság felháborodása miatt törölte azt a sokat vitatott cikkelyt, mely szerint egy rendőrségi tiszt eljárásai minden esetben törvényesek – amely a kritikusok szerint szabad utat engedhet az erőszakos visszaéléseknek – s nem a kisebbségben levő (ellenzéki) törvényalkotók miatt.

Egy másik cikkelyt is tisztáztak, amely megengedte volna a rendőröknek, hogy emberek házába törjenek be. Ezt ezek után csak felhatalmazott rendőrségi tisztek tehetik meg, amennyiben bűnözőket üldöznek, vagy segélykiáltást hallanak egy bezárt helyiségből.

Egy másik vitatott pont, hogy a közösségi tanácsok milyen mértékben felügyelhetik a rendőrség munkáját, mivel ezek tagságát a Belügyminisztérium tisztviselői képesek befolyásolni.

„Megvan rá a lehetőség, hogy egy rendőrfőnök saját embereit ültesse a tanácsba, akik támogatni fogják őt további vétségek elkövetésében.” – vallotta be a Bizottság egy további tagja. Igaz a közösségi tanácsok felállításáról és tevékenységéről egy ettől független elnöki dekrétum fog dönteni, melyet még nem ratifikáltak. A kormányzó párt számos tagja azonban ennek ellenére „érzelmileg túlfűtött”-nek tartja a csütörtöki vitát a javaslatról.

 A rendőrségi reformról szóló törvénytervezetet először augusztusban hozták nyilvánosságra az interneten, s amelyhez rövid időn belül több mint 20.000 hozzászólás érkezett. De a legtöbb javaslatot semmibe vették, így jogi szakértők és szabadságjogi aktivisták arra figyelmeztettek, hogy a Duma elé kerülő verzió túlzott hatalmat biztosít a rendőrségnek és nem hajt végre igazi reformot.

Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek azonban sok veszítenivalója van, mivel tönkreteheti karrierjét, ha a reform visszafelé sül el – legalábbis jogászok szerint.

„Tekintetbe véve Medvegyev elnök megítélését, ha a törvény nem fog megfelelően működni, az hatalmas megrázkódtatást okozhat a közvélemény előtt.” – jelentett ki Nyikolaj Levicsev, az Igazságos Oroszország Párt törvényhozásbeli frakciójának vezetője.

Andrej Lugovoj, a Liberális Demokrata Párt képviselője, egyben a Biztonsági Bizottság tagja, ennél is továbbment, amikor megvádolta a Belügyminisztériumot, hogy akadályozni próbálja a törvényhozást és munkáját: „Az elnököt félrevezették a Belügyminisztérium bürokratái, akik az állásukat féltik.”

Az esettel kapcsolatban a Kreml hallgatásba burkolózott.

(themoscowtimes.com)

Cimkék: orosz rendőrség
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat