OROSZVILAG.HU


A betiltás szélén a DPNI 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-02-19 11:24:50  |  
Kecskeméti Gábor

A betiltás szélén a DPNI 

Leszámolnak a legerősebb orosz rasszista szervezettel?

 A betiltás szélén a DPNI 

 

Az orosz ügyészség betiltotta a nacionalista „Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom” (Движение против нелегальной иммиграции — ДПНИ) minden tevékenységét. A szervezet tényleges betiltását azonban csak egy orosz bíróság rendelheti el.

Az ügyészség döntését tegnap kézbesítették a DPNI moszkvai vezetőségének. A hivatalosan még csak be sem jegyzett mozgalom betiltásához bírósági döntés szükséges. A megfelelő eljárást már elindították a moszkvai városi bíróságon.

Az ügyészség, eljárását a DPNI extrém jellegével magyarázta, mely az emberi és polgári jogok megsértéséhez vezetett, továbbá az államnak és a társadalomnak súlyos károkat okozott.

A szervezetet még 2002-ben alapították, s elsősorban az „orosz” menetek szervezőjeként bukkant fel évről-évre. Ezeket a meneteket általában november 4-én, az „Egység napján” tartották, s nem egyszer 10.000-nél is többen vettek rajta részt. A betiltás jelenlegi oka első sorban azon DPNI aktivisták törekvése, akik azért, hogy a szervezet élére kerülhessenek, előkészítették és megszervezték a decemberi, több halálos áldozattal járó moszkvai rasszista erőszakhullámot.

„Az államhatalom fél a tömegakcióktól, melyek politikájának ellentmondanának. Nem akarják, hogy a politikában legyen egy olyan erő, mely az elégedetlenek érdekeit képviselje.” – nyilatkozta Vlagyimir Jevlojev, a DPNI jelenlegi vezetője, aki nem kételkedik abban, hogy a betiltást a bíróság is jóvá fogja hagyni. Igaz ugyan, hogy az idegenellenes szervezet a döntés után más neveken újjáalakulhat. Ez történt ugyanis a szintén betiltott „Szláv Unió”-val, mely „Szláv Erő” néven ismét aktív.

Az orosz szélsőjobb bennfentesei azt feltételezik, hogy a DPNI aktivisták más csoportokhoz csatlakozhatnak, vagy a jövőben megpróbálják nézeteiket illegális úton terjeszteni. A DPNI azt tűzte ki célul maga elé, hogy legális úton folytasson idegenellenes politikát, emiatt a szélsőjobboldal berkeiben gyakran tartották róluk, hogy kapcsolatokat ápolnak a Kreml és a rendőrség egyes csoportjaival.


(aktuell.ru)

 

 

 

Cimkék: DPNI, rasszizmus, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat