OROSZVILAG.HU


Évi négy százalékos növekedés Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-02-25 16:19:53  |  
Kecskeméti Gábor

Évi négy százalékos növekedés Oroszországban

Nem is olyan jó, hogy váratlanul pluszbevételekhez jut az orosz büdzsé?

 Évi négy százalékos növekedés Oroszországban

Az idei orosz GDP növekedés 4-4.3 százalékkal fog növekedni, jelentette ki Andrej Klepacs gazdaságminiszter-helyettes. Várakozása szerint 2012-ben és 2013-ban is hasonlóan jól teljesíthet az orosz gazdaság. Az előzményekről azonban nem árt tudni, hogy 2009-ben 7.8 százalékkal zuhant az orosz GDP, igaz 2010-re a veszteségek felét ledolgozták. Klepacs szerint idén már egyenletes lesz a növekedés, s az orosz kormány által várt gazdasági növekedés is valamivel 4 százalék feletti. 2012-re 3.9, míg 2013-ra 4.5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál az orosz Gazdasági Minisztérium. Ezt a kényelmes növekedést egy visszafogott bérnövekedés és egy relatív magas infláció kísérheti. Ha az olajárak a világpiacon tartósan 80 dollár/hordó felett maradnak, akkor a lakosság 3.5 százalékos reálbér emelkedéssel számolhat. S erre, tekintetbe véve az afrikai eseményeket, minden esély megvan. Tegnap már a nagyon jó minőségű északi-tengeri Brent nyersolajért 120 dollárt kértek hordónként, az orosz Ural olajért pedig már 113 dollárt.

Putyin orosz miniszterelnök sietett leszögezni: a magas olajár természetesen Oroszországnak sem érdeke, de elismerte, hogy az ország így nem csekély plusz bevételhez jut. Másrészt azonban a drága olaj lassítja a világgazdaság kilábalását a válságból, ami mindenekelőtt az orosz fém- és vegyiparra lesz negatív hatással.

Amint Medvegyev elnök korábban elismerte, azt most orosz gazdasági szakemberek ismét alátámasztottak:  az extrém olajár Oroszország számára strukturális szempontból egyenesen katasztrófa, hiszen a többlet bevételek segítségével halogatni lehet állami modernizációt és az innovációt, amire Oroszországnak igen nagy szüksége van. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter azonban az évi 4 százalékos növekedéssel sem lenne elégedett: szerinte évente legalább 6-7 százalékos növekedést kellene elkönyvelni hosszútávon.

 (aktuell.ru)

Cimkék: Oroszország GDP
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat