OROSZVILAG.HU


Az FSZB kezdeményezi a vízum eltörlését 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-04 10:34:12  |  
Kecskeméti Gábor

Az FSZB kezdeményezi a vízum eltörlését 

Egyelőre csak az EU állampolgárait érintően 

 Az FSZB kezdeményezi a vízum eltörlését 

Az orosz titkosszolgálat, FSZB szerint nem jelent Oroszországra nézve veszélyt az EU-s állampolgárok vízumkényszerének eltörlése. A lépés feltételezhetően növelné az Oroszországba utazó üzletemberek és turisták számát.
Vjacseszlav Dorohiny vezérezredes, az orosz határőrség helyettese kijelentette: „A vízumkényszer nem gyógyír a terrorista fenyegetésre.” A vezérezredes rámutatott: a vízum megléte még nem teszi lehetővé, hogy megállapítsák ki milyen szándékkal érkezik Oroszországba. Hozzáfűzte továbbá: vízumkényszer nélkül jóval több turista érkezne Oroszországba, ami, főleg válság idején, jótékony hatással lenne az orosz idegenforgalomra. Az elmúlt években folyamatosan csökkent az Oroszországba beutazó EU állampolgárok száma, de Oroszország reméli, hogy a közelgő két hatalmas sportesemény, a 2014-es téli olimpia és a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság lendíteni fog a turizmuson.

A vezérezredes ötletének azonnal akadtak pártfogói a politika köréből. Mihail Griskanov, az „Egységes Oroszország” párt Duma képviselője azt magyarázta, hogy az EU polgárokkal szemben alkalmazott vízumkényszer eltörlése az „egyik legfontosabb gazdasági és politikai” feladat. Ez természetesen pozitív irányba befolyásolná a bilaterális kapcsolatokat is. Aki pedig terrorista-gyanús, azt az FSZB a vízummentes közlekedés ellenére is feltartóztathatná a határon és megtagadhatná belépést az Orosz Föderáció területére. (Így járt például 2007-ben Natalja Morar moldáv útlevéllel rendelkező orosz újságírónő, akit az FSZB kiutasított az országból, mert feltehetőleg veszélyeztette az ország biztonságát.)

A vízumkényszer eltörlését, mint már korábban is megírtuk, a Kreml természetesen csak a kölcsönösség elvével képzeli el, ezért az orosz állampolgárok vízummentes utazásának bevezetését és azonos jogokat követel az EU-tól. Az EU természetesen habozik a kérdésben, amit az oroszok, külföldieket diszkrimináló bejelentési kötelezettségével magyarázza.

Ennek ellenére a vezérezredes és a Duma képviselő bejelentése rendkívül fontos, mivel végre látszik: mindkét oldalon megvan a politikai akarat a vízummentesség bevezetéséhez. A kérdés csupán az, hogy ki teszi meg az első lépést.

(aktuell.ru)

Cimkék: Oroszország, vízum
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat