OROSZVILAG.HU


Ufa ősibb, mint Kazany!? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-22 13:37:33  |  
Gyóni Gábor

Ufa ősibb, mint Kazany!? 

Baskír nacionalizmus a tatárokkal való vetélkedés árnyékában

 Ufa ősibb, mint Kazany!? 

 

Baskortosztán fővárosát, Ufát is elérte az ezeréves városok láza. Baskír tudósok szerint ugyanis Ufának az ezeréves városok között van a helye. A hagyományos baskír-tatár vetélkedés árnyékában annak is komoly jelentősége van, hogy Ufa a baskír kutatók szerint régebbi, mint a tatár főváros, Kazany.

Jelenleg Ufa hivatalos alapítási dátuma 1574, Kazánynak viszont 1999-ben sikerült elérnie, hogy „ezeréves várossá” nyilvánítsák, mondván, 1005-ben alapították.

Nyijaz Abdulmakovics Mazsitov, a nacionalista nézeteiről is ismert baskír régészprofesszor szerint viszont baskír archeológusoknak olyan numizmatikai leleteket (5. századi bizánci érméket) sikerült találni az Ufa-2 nevű erődítés (gorogyiscse) feltárási munkálatain, amelyek azt bizonyítják, Ufa valójában már az 1. évezred közepén is létezett. S mivel Kazany esetében is numizmatikai leletekkel támasztották alá a város, úgymond, ezeréves életkorát – szól az érvelés - Ufa vonatkozásában is ezt a metódust kell alkalmazni.

Az Ufa-2 ásatásain megjelent a baskír elnök, Rusztem Hamitov is, aki szerint a leletek lehetővé teszik, hogy a baskír főváros életkorát 450 évről 1500 évre tolják ki.

Kazany anyagilag is jól járt az ezeréves státussal: a tatár főváros mintegy 100 milliárd rubel támogatással gazdagodott, melyet az ezeréves jubileum megünneplésére különítettek el.

Baskíriában már évek óta a köztársasági vezetés politikai támogatását élvezik a baskír történettudomány nacionalista projektjei, elképzelései. Ezek szerint például a baskírok már a Kr. u. 1. évezred közepén az Urálban éltek, ilyetén módon kizárva a magyarok baskíriai tartózkodását is.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Ufa, Kazany, Baskortosztán, Tatarsztan, baskír-tatár vetélkedés, Mazsitov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat