OROSZVILAG.HU


Politikai krízis Oroszországban? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-03-28 12:14:35  |  
Gyóni Gábor

Politikai krízis Oroszországban? 

Egy kutatóintézet pesszimista elemzése

 Politikai krízis Oroszországban? 

Az orosz Stratégiai Tanulmányok Központ (CSZR) „Politikai krízis Oroszországban és fejlődésének lehetséges mechanizmusai” már címében is sokatmondó tanulmánya szerint az orosz politikai vezetés gyors ütemben veszti el legitimitását a lakosság szemében, beleértve Dmitrij Medvegyev elnököt és Vlagyimir Putyin miniszterelnököt is, valamint a hatalmi párt Egységes Oroszországot.

2009 májusa óta Dmitrij Medvegyev 7 %-ot (58 ill. 51 %), Vlagyimir Putyin 14 %-ot (71 % ill. 57 %) vesztett népszerűségéből (doverije – ez az adat valójában arra vonatkozik, mennyire bíznak meg az állampolgárok adott politikusban illetve pártban), az Egységes Oroszország támogatottsága pedig 11 %-al zuhant (56 %-ról 45 %-ra).

A vezető politikusok és párt iránti bizalmatlanság (nyedoverije) azonban rendületlenül növekszik, Medvegyev esetében ez 17 % (12 %-ról), Putyinnál 16 % (9 %-ról). A hatalmi párttal szembeni bizalmatlanság kifejeződött a legutóbbi regionális választásokon is, ahol az Egységes Oroszország soha nem látott alacsony eredményeket szerzett.

A CSZR szerint kétséges azon közvéleménykutatások megbízhatósága, amelyek szerint Medvegyev és Putyin népszerűsége közel azonos. A CSZR szerint Putyin jelentős előnnyel vezet Medvegyev előtt, miközben egyre növekszik azok tábora, akik nem kérnek se Medvegyevből, se Putyinból.

A CSZR saját mérései szerint Medvegyev támogatottsága 22 %-os, Putyiné 33 %, egy „harmadik személyé” pedig 16 % lenne.

Ha a következő elnökválasztási kampány manipulált lesz, azzal a hatalom csak veszíthet és tovább erősíti a vele szemben való bizalmatlanságot.

Ha továbbra is ilyen ütemű lesz a bizalomvesztés, Oroszországra súlyos politikai krízis vár a CSZR szerint. „Nem kizárt, hogy ezen krízis intenzitása meghaladja a 1990-es évek végén kialakult válságét és hasonló lesz az 1980-as évek végén létrejött szituációhoz.”

A mostani helyzet 1987-re emlékeztet, amikor az emberek belefáradtak „a szovjet vezetők határtalanul unalmas és életidegen” retorikájába.

A CSZR kétlépcsős reformot javasol. Az első lépésre a decemberi parlamenti választások, a másodikra az elnökválasztás idején kerülne sor.

Az első tanács, a hatalom tartózkodjon attól, hogy az Egységes Oroszország „bármi áron” többséget szerezzen a törvényhozásban. Szerencsés lenne egy koalíciós kormány megalakulása, amelyben az ellenzék is helyet kaphat.

Jó lenne egy új párt alapítása, ami Moszkva és más nagyvárosok középosztályának érdekeit képviselné. Egy ilyen párt Moszkvában 40 %, vidéken 15-20 % körüli eredményt tudna elérni.

A reform második szakasza, hogy a hatalom tartózkodjon a csalásoktól az elnökválasztás idején. Ha Putyin vagy Medvegyev lesz a jelölt, az ő győzelmük eléréséhez az adminisztratív eszközök fokozottabb felhasználására lesz szükség, ami viszont felgyorsítja a hatalom delegitimációjának folyamatát.

 

(gazeta.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat