OROSZVILAG.HU


Ítélet a neonáci gyilkosságok ügyében

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-03-03 22:36:47  |  
Kecskeméti Gábor

Ítélet a neonáci gyilkosságok ügyében

A "Fehér Farkasok" kilenc tagját ítélte el a moszkvai bíróság


 Ítélet a neonáci gyilkosságok ügyében

 

A „Fehér Farkasok” nevű neonáci banda kilenc tagját ítélte el külföldiek ellen elkövetett gyilkosságok miatt 6 és fél évtől 23 évig terjedő szabadságvesztésre a moszkvai bíróság. A csoportot vezető, egyébként félig grúz származású 18 éves elkövetőre kiszabott büntetés viszonylag enyhe volt. Alekszej Dzsavahisvilit a vizsgálat során a csoport vezetőjeként azonosították, amely csoport 2007 áprilisa és 2008 januárja között valószínűleg tizenegy embert gyilkolt meg, mindegyiküket csupán azért, mert nem voltak szlávok. Áldozataikat összesen 79, kés, illetve csavarhúzótól származó szúrással gyilkolták meg.

 

Az esküdtszék előtt ugyanakkor csak hat gyilkosságot tudott a csoportra bizonyítani, ezen kívül a csoport három tagját, a tizenkét gyanúsított közül felmentették. Az esküdtek azon az állásponton voltak, hogy a többi gyanúsított számára csak enyhe mértékben kell kiszabni a büntetést.

Gyilkos támadások közzététele az interneten

A Közép-Ázsiából származó vendégmunkások ellen elkövetett brutális esti vagy éjszakai támadásokat a csoport mobiltelefonok videójával rögzítette. Dzsavahisvili a videókat kommentárokkal ellátva töltötte fel az internetre. Az ifjú vezetőt, akinek apja egy régi grúz nemesi családból származik, végül hét év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Kevesebb büntetést szabtak ki, a bűnelkövetés idején még nem nagykorú elkövetőre, ő hat és fél év szabadságvesztést kapott, két éppen huszonkét esztendős szkinhead kapta a legsúlyosabb büntetést, nekik 23 illetve 17 évet kell a rács mögött tölteniük.

Hitler születésnapján alapították a bandát

 

A „Fehér Farkasok”-at 2007. április 20-án – tehát Hitler születésének napján – alapították egyetlen céllal: Moszkva megtisztítása a „nem-szlávok”-tól gyilkosságok árán is. Még a bíróság előtt sem tagadták a vádlottak rasszista és náci nézeteiket. A csoport öt tagját nem sikerült a nyomozóknak azonosítaniuk és letartóztatniuk, ami miatt a szkinhed-halálbrigádot az ítéletek ellenére sem lehet felszámoltnak tekinteni.

Más halálbrigádokat is „félvérek” vezettek

Két évvel ezelőtt egy hasonló csoportot állítottak bíróság elé Moszkvában, akik faji alapon legalább 20 gyilkosságot követtek el külföldiek ellen. Ebben az esetben is a csoport vezetője egy 18 éves és nem „fajtiszta” orosz volt, mivel a Habarovszkból Moszkvába költözött ikonfestő-tanonc Artur Ryno apja csukcs nemzetiségű.

 

(moskau.ru)

 

 

Cimkék: neonáci, skinhead, bíróság, ítélet, gyilkosság,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat