OROSZVILAG.HU


FSZB-kiállítás a náci kollaboránsokról

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-03-04 15:07:29  |  
Gyóni Gábor

FSZB-kiállítás a náci kollaboránsokról

Harc a történelemhamisítás ellen

FSZB-kiállítás a náci kollaboránsokról

Az orosz titkosszolgálat, az FSZB Kulturális Központjában kiállítás nyílik a szovjet nemzetbiztonsági szervek nácizmus elleni harcáról és a nácikkal együttműködő kollaboránsok tevékenységéről.

A kiállítás pikantériája, hogy azon nagy szerepet fog kapni a tömeggyilkosságokban aktív szerepet vállaló Sztyepan Bandera ukrán nacionalista vezér tevékenysége. Banderának Viktor Juscsenko ukrán elnök 2010-ben, közvetlenül távozása előtt az Ukrajna hőse kitüntető címet adományozta.

Az FSZB által rendezett kiállításon első ízben mutatnak be olyan, a titkosítás alól feloldott dokumentumokat, amelyek a tömeggyilkosságok sorozatát végrehajtó ukrán nacionalisták nácikkal való együttműködését mutatják be, illetve olyanokat, amelyeken a balti nacionalisták által a békés lakossággal szemben elkövetett mészárlásokat dokumentálja. A kiállítással egyidőben szemináriumot is rendeznek, melynek elnevezése: „A második világháború kollaboránsai. Hősök vagy árulók?” A konferencia egyik fő témája a posztszovjet államok újabb történetírása, amelyekben megkísérlik újraértelmezni a második világháború történelmét és heroizálni az esetenként tömeggyilkosságok, etnikai tisztogatások sorát elkövető náci kollaboránsokat.

(rian.ru)

 

Cimkék: Bandera
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat