OROSZVILAG.HU


Ömlik a pénz Csecsenföldre

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-04-20 11:40:11  |  
Oroszvilag.hu

Ömlik a pénz Csecsenföldre

Groznij kivételezett helyzetben 

 Ömlik a pénz Csecsenföldre

 

Csecsenföld 2025-ig 498 milliárd rubel állami dotációt vár Moszkvától. Ebből az összegből csak 156,2 milliárd rubelt igyekszenek költeni kompenzációra azoknak a lakosoknak, akiknek kárt szenvedett otthonuk a „Csecsen Köztársaságban kialakult katonai krízis” következtében.

Moszkva már 2003 óta fizet kompenzációs pénzeket a kaukázusi köztársaságnak, amely az Orosz Föderáció egyik leginkább dotált régiója. Jellemző, hogy a Csecsen Köztársaság éves költségvetése 61,4 milliárd rubel, azonban ebből csak 6,4 milliárd rubelt tesznek ki a saját forrásból származó bevételek.

Az 500 milliárd rubel kolosszális összeg, ami kiválthatja a szomszédos - koldusszegény - köztársaság ellenszenvét is. A föderális központból érkező pénzeső azt bizonyítja, hogy Csecsenföld „exkluzív” régió, amely különleges bánásmódban részesül Moszkva részéről. Miközben sok pénznek nyomavész, Csecsenföld fejének, Ramzan Kadirovnak van is mivel dicsekednie, hiszen a csecsen háborúk során szétlőtt Groznijban ma már felhőkarcolók emelkednek, s az egykor lázadó köztársaság ma már szinte a stabilitás szigete a forrongó észak-kaukázusi régióban. 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Csecsenföld, Groznij,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat