OROSZVILAG.HU


Megkoszorúzták Sztálin sírját

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-03-05 11:54:52  |  
Kecskeméti Gábor

Megkoszorúzták Sztálin sírját

Az OKP megemlékezése a Vörös-téren Sztálin halálának 57. évfordulóján

Megkoszorúzták Sztálin sírját

 Az Orosz Föderáció Kommunista Pártja, Joszif Sztálin halálának 57. évfordulója alkalmából ma megkoszorúzza Sztálin sírját, amely a Vörös-téren található. Ezalatt Oroszországban éles vita folyik a szovjet vezető történelmi szerepéről és megítéléséről.

A kommunisták körében Sztálin kedvelt személyiség, ezt bizonyítja az is, hogy évente megkoszorúzzák a szovjet állam- és pártvezető sírját. Ma az OKP teljes vezetése és Gyennagyij Zjuganov pártelnök is azért megy a Vörös-térre, hogy megemlékezzenek „Sztálin elvtársról”. A koszorúzáson részt vesznek a Duma és a moszkvai városi közgyűlés egyes képviselői is.

Sztálin ismét divatba jött

Jakutszkban néhány napja például a helyi kommunisták egy új Sztálin emlékmű felállítását követelték. De nem csak a kommunisták körében örvend ilyen nagy népszerűségnek Sztálin, mutatja ezt az is, hogy az oroszok 37 százaléka összességében pozitívnak ítéli meg Sztálin tetteit. Egyre inkább erősödik a második világháborúban győztes hadvezérről kialakult kép jelentősége, mindeközben egyre inkább a háttérbe szorul a kegyetlen államfő imázsa, aki miatt állampolgárok millióit hazaárulónak bélyegezték meg, akiket ezután többségében a Gulágra internáltak kényszermunkára vagy koholt vádak alapján kivégeztek.

Sztálin plakátok a Győzelem Napjára

Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester ellenáll emberjogi aktivisták minden ellenkezésének, akik azt kifogásolják, hogy május 9-én a Győzelem Napja ünnepségsorozat alkalmával Sztálin arcképét ábrázoló plakátokat állítsanak ki Moszkva utcáin. „Nem vagyok Sztálin tisztelője, de az objektivitás pártján állok a történelem megítélésekor” – jelentette ki Luzskov.

Luzskov álláspontja persze nem értékelhető teljesen objektívnek, mivel néhány nappal ezelőtt a moszkvai főpolgármester már javasolta egy Dzerzsinszkij-emlékmű felállítást a Lubjanka épülete, azaz az FSZB székháza előtt.


(moskau.ru)

 

 

Cimkék: sztálin, kommunisa párt, zjuganov, vörös tér, luzskov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat