OROSZVILAG.HU


Az exporttilalom káros hatásai 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-05-10 13:07:42  |  
Kecskeméti Gábor

Az exporttilalom káros hatásai 

Tovább emelkedhet  a gabona ára 

 Az exporttilalom káros hatásai Az exporttilalom káros hatásai 

Oroszországban a betakarított gabona mennyisége akár 70 millió tonna alá csökkenhet 2012-ben, ha az exporttilalom érvényben marad. Ez már az idei terméshez képest is 16 százalékos csökkenés lesz. (Pedig az idei termés sem lesz túl, tavaly ráadásul az oroszországi termés harmada semmisült meg a tüzek és az aszály miatt.)

Oroszország tavaly augusztus 15. után vezetett be tilalmat a gabonaexportra, ami a kormány tervei szerint idén július elsejéig tartana. Idén akár 83 millió tonnát is arathatnának, ha nem lesz újra aszályos időjárás. Fennáll azonban a veszélye annak, hogy alacsony piaci árak esetén a gazdák csökkenteni fogják a búzával bevetett területeket és helyette inkább cukorrépát, napraforgót, vagy más olajos magvakat, illetve hajdinát vetnek.

A tavaszi vetéseket követően a kormány újra napirendre tűzné az exporttilalom kérdését – legalábbis ezt állította Jelena Szrinnyik mezőgazdasági miniszter. Az árpát a tavaszi felvásárlási roham után valószínűleg engedélyezni fogják. Egy szakértő elmondta: idén nem számítanak komoly aszályra Oroszországban, ez egyszerűen nem történhet meg három egymást követő évben. Egyes orosz területek már 2009-ben is nagy károkat szenvedtek a szárazság miatt. Sajnos azonban idén is rosszak az árpa aratási kilátásai. A termés alacsony lesz, mert későn jött a tavasz. A búzával bevetett terület minden bizonnyal csökkeni fog Oroszországban, de a napraforgó például elérheti a tavaly rekordnak számító, 7.15 millió hektáros vetési területet. Abban az esetben, ha a kormány megszünteti az exporttilalmat, úgy Oroszország várhatóan 10-13 millió tonna gabonát, döntően búzát exportálhat a világba.

                                                                                                     

(themoscowtimes.com)

Cimkék: Oroszország, búza
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat