OROSZVILAG.HU


5,5 milliárd dollár gázadóból 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-05-10 13:18:55  |  
Kecskeméti Gábor

5,5 milliárd dollár gázadóból 

Van miből fizetni

 5,5 milliárd dollár gázadóból 

Kormányzati tervek szerint a pénzügyminisztérium utólagos adóemeléssel dollármilliárdokat szedne be a földgázkitermelő vállalatoktól Oroszországban. Ezt Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter jelentette be a hét végén. Becslések szerint az adóemeléssel 150 milliárd rubelt (1050 milliárd forint) „kaszálna” az államkassza. A hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök megfontolandónak tartja a lépést. Azt azonban Kudrin nem tudta megmondani, hogy mikor lépne életbe a rendelet.

Az Orosz Föderáció vállalatai közül a Gazprom és a Novatek számítanak a legnagyobb gázadó-fizetőknek. Az összeg hosszú idő után először idén emelkedett, de azonnal 61 százalékkal, ám így is csak tonnánként 265 rubelt jelent. Korábbi tervek szerint jövőre a fogyasztói áremelkedéssel együtt növekedne, vagy 6 százalékkal (ez nagyjából inflációkövető). A pénzügyminiszter arról nem nyilatkozott, hogy ez az utólagos adó hány százalékos adónövekedést fog eredményezni. Márciusban olyan hírek is napvilágra kerültek, mely szerint akár meg is duplázódhat az adó összege.

Ilja Trunin, a pénzügyminisztérium adó és vámigazgatási osztályának vezetője szerint az idei növeléssel 51.2 milliárd rubellel több folyhat be. A kormányzat közel egy évtizedig tartózkodott attól, hogy érdemben növelje a földgáz adóját, annak érdekében, hogy az államilag felügyelt Gazprom fellendíthesse beruházásait. Miután a költségvetés deficites helyzetén változtatni akarnak (az orosz kormány tervei szerint idén már költségvetési többlettel zárnák az évet), a gázipar elvesztette immunitását a fiskális megszorításoktól.

A magasabb adó lehetősége érdekes módon éppen akkor merült fel, amikor a Gazprom vezette nemzetközi konzorcium befejezte az Északi Áramlat csővezetékeinek lefektetését a Balti-tengeren. A vezetékek összehegesztése idén nyáron esedékes, s ezt követően megindulhatnak a próbaszállítások. A 7.4 milliárd eurós (1961 milliárd forint) beruházás eredménye az Oroszországot Németországgal összekötő, tengerfenéken futó gázvezeték, mely évente 27.5 millárd köbméter gáz szállítására alkalmas. A tényleges gázszállítás szállítás már idén elindulhat, de a vezeték végső befejezése csak 2012-ben várható.

A Gazprom közben engedélyt kapott a kormánytól a lakossági gázár növelésére, így a gázóriás már az orosz „lakosságból” is profitot húz, nem úgy, mint az előző évtizedben. Ráadásul a Gazprom a japán atomkatasztrófából is hasznot húz: Németországban egyre nagyobb igény mutatkozik a földgáz felhasználására, mivel az országban – köszönhetően a több évtizedes zöld mozgalomnak és zöld pártnak (Bündnis90/Die Grünen) – továbbra is elutasítják az atomenergia nagyobb mérvű felhasználását.

 

 

(themoscowtimes.com)

Cimkék: Gazprom,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat