OROSZVILAG.HU


 "Ha Dagesztán elutasít, Grúzia segít!"

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-05-25 12:30:39  |  
Gyóni Gábor

 "Ha Dagesztán elutasít, Grúzia segít!"

Grúzia felrobbantja az orosz Észak-Kaukázust? 

  "Ha Dagesztán elutasít, Grúzia segít!"

Egy kicsiny dagesztáni nép, a cezek (didojok) képviselői tüntettek Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, azzal a követeléssel, hogy ismerjék el hivatalosan is a cez nyelvet Dagesztánban, és végre alkossák meg a cez ABC-t. A mintegy 80 cez aktivista azt is követelte, a cezeket nyilvánítsák üldözött néppé. A demonstrálók egy transzparenst is kifüggesztettek, ezzel a szöveggel: „Ha Dagesztán elutasít, Grúzia segít!” Ezzel arra utaltak, hogy Tbiliszi a múlt héten hivatalosan is elismerte az orosz Birodalom által a 18-19. században végrehajtott „cserkesz népirtást.”

A ’90-es évek elején számos dagesztáni kis nép – agulok, rutulok, cahurok – kaptak hivatalosan is ABC-t. A cez írásbeliség megalkotását akkor támogatta a dagesztáni Tudományos Akadémia, ám konkrét lépések azóta sem történtek.

A cezek létszáma mintegy 15 ezer fő, 1944-ben, miután a csecseneket Közép-Ázsiába deportálták, a cezek egy részét erőszakkal Csecsenföldre költöztették, majd újabb néhány év múlva Dagesztán síksági területein kényszerítették letelepedésre őket.

2010 decemberében a cezek egyik delegációja Tbilisziben tárgyalt Nugzar Ciklaurival, a kaukázusi ügyek megbízottjával. A cezek népük dagesztáni sanyarú helyzetéről számoltak be, a grúz médiában pedig a cezek „elnyomásáról” jelentek meg hírek.

Grúzia tehát a jelek szerint sikeresen munkálkodik azon, hogy Moszkva ellen fordítsa az orosz Észak-Kaukázusban élő népeket, ami hosszútávon akár robbanáshoz is vezethet a régióban.

 

(regnum.ru)

 

Cimkék: Dagesztán, cezek, Grúzia, Mahacskala
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat