OROSZVILAG.HU


Pénzt öntenek az orosz oktatásba 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-06-02 12:02:20  |  
Kecskeméti Gábor

Pénzt öntenek az orosz oktatásba 

Milliárdokat invesztálnak az iskolákba 

 Pénzt öntenek az orosz oktatásba 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint az állam az elkövetkező két évben a központi költségvetésből 120 milliárd rubelt (hozzávetőlegesen 840 milliárd forintot) és a regionális büdzsékből 1.5 milliárd rubelt (valamivel több, mint 10 milliárd forintot) fog az általános oktatási rendszer fejlesztésébe invesztálni. Az elmúlt öt évben megduplázódott az orosz közoktatás költségvetése.

A miniszterelnök ezt egy konferencián nyilatkozta, ahol kiemelte: egy milliárd rubelt csak arra fognak fordítani, hogy az elöregedett és iskolai oktatásra alkalmatlan épületeket renoválják. Putyin szerint 10.000 oroszországi iskolában kell teljes felújítást végezni, ráadásul az iskolák 20 százaléka nem rendelkezik vezetékes vízzel, 15 százalékuk nincs ellátva távfűtéssel és negyedüknél még nincs kiépítve a csatornarendszer.

Oroszországban az iskolai befektetések mellett más, úgynevezett „nemzeti projekteket” is elindítottak, így például az „Egészség”, „Elérhető és kényelmes lakhatás”, a „Képzés” és az „Agráripari komplexusok fejlesztéséért” elnevezésű fejlesztési programokat.

Az oktatásfejlesztési program során 670 új iskolát létesítenek, mivel Oroszországban az elkövetkező években a tanulók száma akár egy millió fővel emelkedhet, igaz napjainkban is már 13.2 millió oroszországi nebuló koptatja a padokat.

Kormányzati tervek szerint már idén emelkedni fognak az osztályfőnöki pótlékok (77 milliárd forintnak megfelelő rubelt különítettek el erre a központi büdzséből), s szeptember elsejétől az iskolai tanárok is 30 százalékkal több pénzt vihetnek haza. Ha a közoktatási programok a kormány által kívánt ütemben haladnak, akkor a tanárok havi fizetése az egész Föderációban el fogja érni az országos havi átlagjövedelmet. Jelenleg ugyanis a tanárok az átlagjövedelemnek csupán 70 százalékát keresik meg. (Az oroszországi havi átlagjövedelem 2011-ben 22.600 rubelt, azaz 158.000 forintot tesz ki.)


(RIA Novosztyi)

Cimkék: orosz oktatás,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat