OROSZVILAG.HU


Kalinyingrádi reménysugarak válság után 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-06-07 13:26:13  |  
Kecskeméti Gábor

Kalinyingrádi reménysugarak válság után 

Az enklávé gazdasági életképessége a kérdés 

 Kalinyingrádi reménysugarak válság után 

 

Optimista jelen

 

Jóllehet az Oroszországtól elszigetelt Kalinyingrád – melyet az 1998. augusztusi orosz pénzügyi összeomlás után sokan leendő orosz Hong Kongként emlegettek – még mindig nem heverte ki a gazdasági világválság csapásait, de a legfrissebb hírek reményre adhatnak okot.

A Telebalt vállalat, mely a válság előtt a nyugati piacokra szánt háztartási gépek egyik legnagyobb összeszerelő üzeme volt, ismét növekvő termelésről számolt be. Ráadásul az orosz piacra szánt Philips televíziók összeállítását is itt végzik a jövőben. Az eddigiekkel ellentétben azonban a Philips nem kész állapotban szállítja Kalinyingrádba az alkatrészeket, hanem azok gyártását a helyszínen fejezik be, így a Telebalt teljesíti a különleges gazdasági övezet előírását, amely a termékek meghatározott értéknövekedését írja elő. A cég jelenleg 1.500 főt alkalmaz, s Kalinyingrád városa mellett még Csernjahovszk (az egykori Insterburg) városában található üzeme. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Philipsen kívül a Sony-Ericsson, Toshiba és Sharp márkák is a cég megbízói lesznek. Idei termelésük pedig elérheti az évi két millió televíziót.

A kalinyingrádi különleges gazdasági övezet másik ismert cége az Avtotor gépkocsi összeszerelő üzem, mely szintén palettája bővítését tervezi. A vezérigazgató szerint két Opel, egy BMW és egy Kia modell lehetnek az üzem „újoncai”. Az Avtotor éppen most épít egy új szerelőcsarnokot, melyben egy számítógép vezérlésű lakkozó részleg is helyet fog kapni. A beruházás értéke eléri a 60 millió eurót.

Korábban a moszkvai Continent Consulting befektetési csoport több textilgyárat tervezett a régióba. Ezekből a tervekből egyelőre semmi nem realizálódott, a Continent Consulting vezetői ugyanakkor jelezték: az energetikai szektorba is szívesen beszállnának. Szóba került egy gáztüzelésű villamos erőmű megépítése is.Bizonytalan jövő


A kalinyingrádi különleges gazdasági övezet adó- és vámkedvezményeiről szóló törvény 2016-ban hatályát veszti és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a döntéshozók ennek meghosszabbításáról szőnének terveket. Kalinyingrád gazdasági szereplőinek körében érezhető a növekvő bizonytalanság: a szakemberek attól tartanak, hogy a törvény megszűnése után komoly károkat szenvedne az egyébként optimális befektetési klíma orosz enklávéban.


Borisz Grizlov az Állami Duma vezetője legutóbbi kalinyingrádi látogatása alkalmával arról biztosított mindenkit, hogy a kalinyingrádi területet a jövőben is kedvezményekben részesítik:
„Kalinyingrád gazdasági fejlődését továbbra is támogatni kell, s mi keresni fogjuk a megfelelő lehetőségeket.”

Hogy ez pontosan mit is jelent, arról a helyi sajtó munkatársai kérdezték Nyikolaj Zukanov kalinyingrádi kormányzót. Válasza legalább olyan sokjelentésű volt, mint moszkvai vendégéé: „Ez jelenthet akár mindent, vagy semmit.”


(aktuell.ru)

 

Cimkék: Kalinyingrád
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat