OROSZVILAG.HU


A rubel globális piacokra tör

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-06-08 10:00:20  |  
Kecskeméti Gábor

A rubel globális piacokra tör

3 %-os infláció lenne az ideális

A rubel globális piacokra tör

A múlt hét végén Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter kijelentette: amennyiben az orosz kormány valóban növelni kívánja az orosz rubel részesedését a nemzetközi kereskedelemben, akkor 3-4 százaléknál kell meghúznia a rubel inflációs rátáját.

„Annak érdekében, hogy a rubelt szélesebb körben használják, egy sor makrogazdasági mutatót kell elérnünk. Ha Oroszország megcélozza a 3-4 százalékos évi inflációt és ezen a szinten képes tartani öt-hat éven keresztül, akkor ez a rubel elterjedtségének új perspektíváit vetíti előre.” – Kudrin ezt a FÁK államok kijevi találkozója után nyilatkozta.

A fiskális politikát tekintve igen óvatos Kudrin már régóta harcot hirdetett az infláció ellen, amely komolyan sújtja a posztszovjet Oroszországot s minden bizonnyal túl fogja lépni a Központi Bank által 2011-re előirányzott 6-7 százalékos küszöböt. A fogyasztói árak idén már 4.8 százalékkal emelkedtek, de az orosz kormány reményei szerint a jó aratás és a hagyományos zöldség és gyümölcs felesleg lejjebb fogja szorítani az árakat.

Oroszország már régóta keresi annak a lehetőségét, hogy Moszkvát globális pénzügyi központtá tegye, a rubelnek pedig nagyobb nemzetközi szerepet szerezzen. Egyelőre azonban az orosz exportszerződések elenyésző százaléka köttetik meg rubelben, azok is elsősorban a gazdaságilag egyelőre nem túl jelentős posztszovjet államokkal.

Kudrin azonban optimista és a rubelt már egy „teljesen konvertábilis” valutaként aposztrofálja, az országnak már csupán arra van szüksége, hogy a világ előtt bizonyítsa a rubel és az orosz gazdaság stabilitását.

„Be kell bizonyítanunk, hogy a kormány és a Központi Bank egyéb makrogazdasági mutatók mellett az alacsony inflációra törekszik.” – mondta Kudrin, aki a Nyolcak Csoportjának legrégebben hivatalban lévő pénzügyminisztere. Ugyanakkor elismerte, hogy az idei évre kitűzött inflációs célokat minden bizonnyal nem fogják teljesíteni.

Idén áprilisban Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök bejelentése – mely szerint Ukrajna dollár helyett rubelben kívánja rendezni energiaexportját – a rubel növekvő, egyelőre lokális szerepét vetíti előre. Viktor Janukovics ugyanakkor hozzátette: ilyen típusú fizetést csak árcsökkentés mellett tart elképzelhetőnek.

(themoscowtimes.com)

Cimkék: rubel,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat