OROSZVILAG.HU


Új Kondopoga? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-06-16 14:31:13  |  
Oroszvilag.hu

Új Kondopoga? 

Kaukázusiakkal csaptak össze helyiek egy faluban

 Új Kondopoga? 

A Szentpétervár közelében fekvő Kobralovo faluban nemzetiségi jellegű összecsapásokra került sor június 12-én, Oroszország napján, amikor egy csapat kaukázusi helyi fiatalokra támadt rá.

Az ügy előzménye, hogy egy, a faluban élő dagesztáni férfi konfliktusba keveredett három helyi fiatalemberrel a diszkóban. Ezt követően a szomszédos faluból gépkocsikon egy 15-20 főből kaukázusi különítmény érkezett a kobralovói diszkóhoz és elkezdték verni a helyi fiatalokat, valamint pisztolyokkal a levegőbe lövöldöztek.

Végül a kobralovói férfiak is bekapcsolódtak a konfliktusba, miáltal tömegverekedés bontakozott ki a településen. A tömegverekedés a rendőrség kiérkezése után ért véget. Körülbelül 20 ember sérült meg az összecsapásban.

Az orosz belügyminisztérium szerint Szergej Parfenyenko helyi lakos rémhíreket terjesztett a kobralovói események kapcsán, azt állítva, hogy gyerekek haltak meg a tömegverekedésben. Parfenyenkót „szeparatistaként” tartják számon az orosz hatóságok, akinek, úgymond az a célja, hogy Leningrád megyét Finnországhoz csatolja. Parfenyenko korábban azt indítványozta, hogy Leningrád megye Gatcsinai járásából, ahol a második világháborúig sok ingermanlandi finn élt, alakítsanak ki egy Ingermanlandi Köztársaságot.

2006-ban a karéliai Kondopogában robbant ki konfliktus a helyiek és a kaukázusi diaszpóra között, miután egy tömegverekedésben a kaukázusiak megöltek két helyi lakost. Ezt követően etnikai jellegű zavargások kezdődtek a városban. A „Kondopoga” szó ezt követően a kaukázusi bevándorlók és a helyi lakosság konfliktusainak jellemzésére szolgáló fogalommá vált az orosz nyelvben.

 

(Komszomolszkaja Pravda, finugor.ru, Echo Moszkvi) 

Cimkék: Kondopoga, Ingermanland,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat