OROSZVILAG.HU


Oroszország bevezetné az eurót?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-08-14 10:25:53  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország bevezetné az eurót?

Mihail Prohorov meglepő kijelentése

A politika szeszélyes vizeire merészkedő orosz milliárdos, Mihail Prohorov nemrég meglepő ötlettel állt elő: Oroszországnak be kellene vezetnie az eurót, s ezzel a merész manőverrel megmentené az Európai Uniót – mely az Orosz Föderáció egyik legnagyobb kereskedelmi partnere – az összeomlástól.

Prohorov első sajtókonferenciáján, amelyet azután tartott, hogy megválasztották az „Igaz Ügy” pártszövetség elnökévé, kijelentette: „Oroszországnak merész és stratégiai fontosságú lépést kell megtennie Európa felé: csatlakozzon a schengeni övezethez és az euro-zónához.” Majd hozzátette: „A cél egy hatalmas Európa létrehozása, mely Lisszabontól Vlagyivosztokig tart”, mivel Prohorov szerint ez hozzásegítené Oroszországot, hogy vezető gazdasági hatalom legyen „s megmenthetné Európát a teljes csődtől.”

Prohorov a világ 39. leggazdagabb embere. Fiatal kora ellenére – mindössze 46 éves –hatalmas vagyonnal rendelkezik, egyes becslések szerint eléri a 18 milliárd dollárt. Az ONEXIM Group elnöke, emellett a Poljus Gold többségi tulajdonosa (ez a legnagyobb orosz aranybányászati vállalat). A New Jersey Nets amerikai kosárlabda csapat többségi tulajdonosa és számos alapítvány, sportegyesület bőkezű támogatója.

(Radio Free Europe)

Cimkék: euro, prohorov, eu, schengen, arany,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat