OROSZVILAG.HU


Egyre kevesebb az orosz gyerek

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-08-15 11:17:47  |  
Gyóni Gábor

Egyre kevesebb az orosz gyerek

Egyre növekszik az idegengyűlölet

 Egyre kevesebb az orosz gyerek

A moszkvai iskolákban egyre növekszik a bevándorlók gyermekeinek az aránya, hivatalosan jelenleg 70 ezer közép-ázsiai, kaukázusi, ázsiai iskolást tartanak számon az orosz fővárosban, s Moszkva néhány kerületében, a bevándorlók által sűrűn lakott déli körzetek egynémely iskolájában már a 30 %-ot is eléri a bevándorlók gyermekeinek aránya, akik általában nagyon rosszul, vagy alig beszélnek oroszul.

Az oroszul semennyire, vagy gyengén tudó nebulók miatt az oktatás folyamata is nehézkessé válik, és magas arányuk miatt a többségi társadalomhoz való illeszkedés is problémás.

Az orosz szülők éppen ezért nem szívesen íratják gyerekeiket ilyen iskolákba, ami viszont tovább erősíti a fenti folyamatokat, elmélyíti a szegregációt.

Vlagyimir Mukomel, az Etnopolitikai és Regionális Kutatási Központ igazgatója szerint Oroszországban még nem döntötték el, hogyan képzelik az ország jövőjét, minek a szellemében kívánják nevelni a következő generációkat: soknemzetiségű Oroszországban gondolkodnak-e, amely demográfiai és gazdasági okok miatt egyre több bevándorlót vár; vagy pedig az orosz-pravoszláv identitásra építenek, amennyire csak lehet, elzárkózva a migrációtól.

Mukomel szerint a ’80-as és ’90-es évek iskolai nemzedéke még toleráns volt a más bőrszínű, más nyelvű diákok irányában, a 2000-es években azonban az iskolákban is megnőtt az idegengyűlölő, etnicista szemléletű tanulók aránya. Ezt korrigálandó jöttek létre a Tolerancia programok Moszkvában és Szentpéterváron, a Néva-parti városban például 2007-2008 óta tartanak tolerancia órákat, ezek azonban semmilyen eredményre nem vezettek. A szociológiai felmérések arról tanúskodnak, hogy a xenofóbia rendületlenül növekszik az orosz iskolások körében.

 

(ng.ru) 

 

Cimkék: Moszkva, iskola, idegengyűlölet
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat