OROSZVILAG.HU


Átadták a Szahalin-Vlagyivosztok gázvezetéket

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-09-11 17:51:04  |  
Kecskeméti Gábor

Átadták a Szahalin-Vlagyivosztok gázvezetéket

Orosz gazdasági terjeszkedés Ázsiában?

Átadták a Szahalin-Vlagyivosztok gázvezetéketÁtadták a Szahalin-Vlagyivosztok gázvezetéket

Csütörtökön, a Szahalin-szigeten átadott gázvezeték fellendítheti az Ázsiába irányuló orosz földgázexportot. A több milliárd dolláros befektetéssel megépített vezeték átadásánál személyesen vett részt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. A vezeték a csendes-óceáni szigetről szállít földgázt a szárazföldi Vlagyivosztok kikötőjébe, ahonnan Japánba, Kínába, Dél-, illetve Észak-Koreába lehetne szállítani, amint az egyéb beruházások azt lehetővé teszik. Kezdetben csak a lakossági gázfogyasztást és új, gázalapú erőművek ellátását fogja szolgálni.

„Ez a fejlődés új lehetőségeit teremti meg.” – jelentette ki Putyin az átadáson. „Innentől kezdve vállalataink számára lehetővé válik, hogy új termelési egységeket és jól fizető állásokat hozzanak létre.” A vezeték jelenlegi kapacitása évi 6 milliárd köbméter földgáz szállítását teszi lehetővé, de a Gazprom szerint 2020-ra ez elérheti az évi 30 milliárd köbmétert.

„Ez a vezeték a Gazprom és Oroszország gázexport infrastruktúrájának egy legfontosabb részét fogja képezni.” – mondta Julian Lee Oroszország szakértő, a londoni Globális Energia Tanulmányok Központjának munkatársa. Az egyik legfontosabb kérdés azonban az, hogy további gázvezetékeket építenek-e az ázsiai országok irányába, vagy úgynevezett LNG (cseppfolyósított földgáz) terminál kiépítésére kerül sor Vlagyivosztok kikötőjében. Ráadásul a Gazpromnak is nagy szerencsére van szüksége ahhoz, hogy új mezőket termeljen ki a régióban, amivel meg lehet tölteni a vezetéket. Az egyik első exportirány a Koreai-félsziget. Amennyiben sikerül megállapodni a szeszélyes észak-koreai vezetéssel, a vezetékek Észak-Koreán keresztül érnék el a félsziget déli államát. Egyes források szerint Kim-Dzsong Il észak-koreai vezető és Dmitrij Medvegyev orosz elnök augusztusi találkozójukon jóváhagyták a tervet. Ami viszont biztos: a Gazprom vezetése júliusban Phenjanban járt, s még ezt megelőzően júniusban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója Moszkvában személyesen is találkozott az észak-koreai nagykövettel.

Az LNG szállítást is tervbe vették a Gazpromnál: a japán cégek által létrehozott Itocsu Vállalattal egy japán LNG terminál megépítésében állapodtak meg. Japán a világtörténelem legsúlyosabb atomkatasztrófáját szenvedte el idén tavasszal, s az ország ezt követően szinte azonnal alternatív energiaforrások után nézett. A terminálban évente 10 millió köbméter cseppfolyósított földgázt állítanának elő. (Amerikai számítások szerint 10 millió köbméter cseppfolyósított földgáz 13.7 milliárd köbméter földgáznak felel meg.)

A Szahalin-szigeten már most is található egy LNG terminál, mivel az oroszok a holland Shell és a japán Mitsubishi vállalatokkal közösen termelik ki a Szahalin-2 mezőt. Innen már most is hajószámra exportálnak cseppfolyós földgázt Dél-Koreába, Indiába, Kuvaitba, Kínába és Tajvanra.

A vezetéket egyelőre a Szahalin-2 mező Gazpromra eső gázmennyiségével és az ExxonMobil által vezetett Szahalin-1 mező földgázával töltenék fel. A teljes gázvezeték kiépítésének költsége 2020-ra elérheti a 467 milliárd rubelt (körülbelül 3270 milliárd forintot). A most átadott vezetéket 2009 közepén kezdték építeni, s eddig 196 milliárd rubelbe került. A teljes vezeték hossza elérné az 1830 km-et, ebből most a 472 km-es középső szakasz készült el.

Putyin a megnyitón elárulta: a Gazprom jövőre újabb hatalmas vállalkozásba kezd, egy Jakutföldre irányuló gázvezeték építésébe fog. A jakutföldi vezeték a Csajandinszkoje mezőről fog gázt továbbítani, s a tervek szerint Habarovszk közelében csatlakozik majd a Szahalin-Vlagyivosztok vezetékhez. Ezen vezeték tervezett kapacitása elérheti az évi 60 milliárd köbmétert.

(The Moscow Times )

Cimkék: gazprom, szahalin, lng, földgáz, jakutföld,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat