OROSZVILAG.HU


Kutatók tüntettek Moszkvában

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-10-14 10:50:01  |  
Kecskeméti Gábor

Kutatók tüntettek Moszkvában

A bürokrácia és a pénzhiány a legfőbb gond

Kutatók tüntettek MoszkvábanKutatók tüntettek Moszkvában

Közel 500 tudományos kutató tüntetett Moszkvában a kutatási állapotok ellen. Kritizálták a nem kielégítő finanszírozást és a legkisebb dolgok előteremtésénél is szükséges, ám igencsak felesleges adminisztrációs feladatokat.

„Azt követeljük, hogy hagyjanak minket dolgozni. A bürokratikus akadályok egyelőre nem teszik lehetővé számunkra a normális munkát.” – mondta egy fizikai kutatóintézet egyik munkatársa.

A Puskin téren tartott megmozduláson a tüntetők rámutattak: a költségektől függetlenül gyakran hónapokat kell nyersanyagokra, vegyszerekre, vagy éppen berendezésekre várniuk. A bürokratikus őrület már ott tart, hogy egy kémcső beszerzését is csak egy tender kiírása és egy ajánlat elfogadása után lehet elintézni.  Emellett felemelték szavukat a kutatók jobb bérezése mellett.  A tüntetésen részt vevő egyik kutatónő elmondása szerint 20 év kutatói tapasztalat és idegennyelvtudás mellett is moszkvai kutatóként mindössze 5.800 rubelt  (kb. 40.000 forintot) keres. Számára megalázó, hogy évek óta kénytelen a férje eltartani.

Az alacsony bérek mellett a kutatók ráadásul nem is tudják minden idejüket a tudománynak szentelni, hanem idejük javarészében értelmetlen papírokat töltenek ki és azokkal rohangálnak fel-alá.

(aktuell.ru)

Cimkék: kutatók, bürokrácia, tüntetés, demonstráció, pénz,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat