OROSZVILAG.HU


Tatár demonstráció Kazanyban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-10-17 12:10:37  |  
Gyóni Gábor

Tatár demonstráció Kazanyban 

"Követeljük a függetlenséget!"

 Tatár demonstráció Kazanyban 

 

Tatarsztan fővárosában, Kazanyban tatár nacionalisták (az Ittifak, ’Egyetértés’, és Azatlik szervezetek tagjai) tartottak demonstrációt. A tatár nacionalisták arra emlékeztek, 1552-ben éppen október elején foglalták el IV. Iván moszkvai cár seregei Kazanyt, ami álláspontjuk szerint „A tatár nép emlék- és gyásznapja.”

A mintegy 200 fő részvételével tartott nacionalista megmozduláson Baskíriából és a Mari-El Köztársaságból is érkeztek tatár aktivisták. A megjelentek „Szabadságot Tatarsztannak!” és „Követeljük a függetlenséget!” jelszavakkal vonultak fel. Az egyik tüntető egy, a NATO seregeiben rendszeresített sisakban jelent meg, amin a „Fuck Russia!” felirat volt feltüntetve.

Ezen szélsőségek mellett a megjelentek többsége a tatár nyelv védelme mellett demonstrált. Farid Zagidulla szerint Tatarsztanban elnyomják a tatár nyelvet, a gimnáziumokban nem megfelelően reprezentált a tatár nyelv. Zagidulla szerint felháborító, hogy a tatár iskolásoknak „Anyanyelv” címen oktatják az orosz nyelvet.

A baskíriai tatárokat képviselő Kamerle Imamutdinov szerint Baskíriában elnyomják a tatárokat, a köztársaságban 64 baskír és mindössze 1 tatár gimnázium található, s ezenközben arra törekszenek, hogy egymásnak ugrasszák a baskírokat és tatárokat.

 

(regnum.ru) 

 

 

Cimkék: Kazany, Tatarsztan, tatárok, Ittifak, Azatlik
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat