OROSZVILAG.HU


Valóra válhat Jurij Luzskov álma

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-10-18 11:47:15  |  
Kecskeméti Gábor

Valóra válhat Jurij Luzskov álma

Moszkva City: kisebb, de 2015-re készen lesz

Valóra válhat Jurij Luzskov álmaValóra válhat Jurij Luzskov álma

A Moszkva City névre hallgató új moszkvai városnegyed építését még Jurij Luzskov egykori moszkvai főpolgármester kezdeményezte, aki ezzel kívánt rangot adni a magyarországnyi lakossággal rendelkező orosz fővárosnak. Utódja, Szergej Szobjanyin már némi távolsággal kezeli a projektet: véleménye szerint az építkezés az átgondolatlan infrastruktúra miatt egy várostervezési hiba. Ám a felhőkarcolók elbontása már késő és igen költséges volna. Így egy lehetőség maradt: az eredeti tervek megváltoztatása. Első lépésként fél millió négyzetmétert „vágtak” le a tervből, így „csupán” 4.2 millió négyzetméter irodafelület lesz kiadó.

A folyamatosan zajló munkák miatt már most is naponta 3.000 ember dolgozik Moszkva Cityben, s számuk egyre nő. Csupán egy épület árválkodik daruk és munkások nélkül: a Rosszija felhőkarcoló. Ezt eredetileg Európa legmagasabb irodaépületének szánták, a tervezett 118 emelettel. Egy azonban már biztos: az eredeti 1.000 méteres magasságot soha nem fogja elérni.

Aki autóval kíván az építési területre jutni, igencsak gondban van: nincs ugyanis elég parkolóhely. Emiatt a jövőben alacsonyabb irodaházak építését tervezik, több emeletnyi földalatti parkolóval, de a főpolgármester helyettese szerint „végleges megoldás még nem született.” Ráadásul nincs is elég közlekedési csomópont az iroda negyed körül, így további utak, forgalomtechnikai beruházások szükségesek.

De az új városvezetés Luzskov azon tervével sem ért egyet, hogy a városi önkormányzat az egyik felhőkarcolóba költözzön, ami egyelőre félkész állapotban áll, s aminek a befejezése a városi büdzsét terhelné. (Jelenleg magánbefektetőt keresnek az épület megépítésére.)

A problémák ellenére a moszkvai városvezetés nem borúlátó: az eddig elkészül 1.2 millió négyzetméternyi irodafelület 90 százaléka már gazdára talált.

(aktuell.ru)


 

Cimkék: luzskov, szobjanyin, moszkva city, beruházás, felhőkarcoló,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat