OROSZVILAG.HU


Medvegyev megreformálná a választási rendszert

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-05 12:56:54  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev megreformálná a választási rendszert

Ismét lesznek egyéni körzetek? 

 Medvegyev megreformálná a választási rendszert

Dmitrij Medvegyev orosz elnök választójogi reformokat helyezett kilátásba a tegnapi Duma-választás után, melyet egyébként az államfő becsületesnek és igazságosnak nevezett. Az orosz elnök szerint vissza lehetne térni az egyéni választókörzetek rendszeréhez, de úgy, hogy a körzetekbe a pártok állítanának képviselőjelölteket. Ezekben a legtöbb szavazatot kapó jelölt juthat mandátumhoz. Medvegyev szerint az Egységes Oroszország vasárnap nem azért „nem szerepelt valami sikeresen” számos orosz régióban, mert az embereknek nem tetszik a párt, hanem mert a helyi funkcionáriusok iránt éreznek ellenszenvet, akik az Egységes Oroszországot testesítik meg.

Medvegyevet máris támogatta ebben a kérdésben Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester, aki szerint „az emberek nincsenek tisztában azzal, mit csinálnak az általuk megválasztott képviselők.”

Medvegyev szerint „az sem lenne tragédia”, ha a választási lapokon ismét helyet kapna a „Mindenki ellen” kategória is.

Medvegyev és Szobjanyin javaslata, ha megvalósul, a jelenlegi - tisztás listás - orosz választási rendszer némi liberalizációját, decentralizációját vonhatja maga után.

 

(ria.ru)

 

Cimkék: Oroszország, választási rendszer
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat