OROSZVILAG.HU


Vadkapitalizmus Oroszországban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-14 10:53:34  |  
Oroszvilag.hu

Vadkapitalizmus Oroszországban 

Kiugró egyenlőtlenségek, gyenge szociális védelem

 Vadkapitalizmus Oroszországban 

 

Az Orosz Statisztikai Hivatal közlése szerint Oroszországban Európához képest különösen nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek, az állam ugyanakkor az európai átlagnál kevesebbet fordít az egészségügyre, és legnagyobb a szív- és érrendszeri betegségben elhunytak aránya is.

Az Oroszország és az Európai Unió tagjai elnevezésű összehasonlító tanulmányból az is kiderül, hogy az egy főre eső GDP tekintetében Oroszország megelőzi Bulgáriát, Romániát, Lettországot és Lengyelországot is. A vásárlóerő-paritást figyelembe véve az orosz GDP 15,9 ezer euró, Lengyelországban ez 14, Bulgáriában 10,9, Romániában 11,7 ezer euró (2008-as adatok szerint).

A szociális szférát tekintve viszont Oroszország messze lemaradt még a legszegényebb európai országokhoz képest is. Különösen riasztóak az egészségügyi mutatók: Oroszországban legnagyobb a szív- és érrendszeri betegségben elhunytak aránya, a fertőzéses betegségekben elhunytak aránya olyan nagy, ami Európában szinte elképzelhetetlen (átlagosan 22,4 fő 100 ezerből, Magyarországon 3,8; Ausztriában 5,4 - de Oroszországban a GDP mindössze 4 %-át költik egészségügyre, Európában 6-8 %-ot).

A világ legagyobb országában nagyon sokan halnak meg közlekedési balesetekben is. Oroszországban átlagosan 20 ember hal meg 100 ezer főből közlekedési katasztrófában, Romániában és Bulgáriában 12-13, az EU-ban átlagosan 10-nél kevesebb.

Oroszországban függetlensége óta az állam kevesebbet költ szociális kiadásokra, mint Nyugaton, igaz, az eladósodottság mértéke is kisebb (az államadósság a GDP 15 %-a, Európában 60-80 %). 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat