OROSZVILAG.HU


A Nyugat kritikája, választások, internet

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-15 13:57:33  |  
Oroszvilag.hu

A Nyugat kritikája, választások, internet

Putyin a "néppel" beszélgetett. Ismét választhatók lesznek a kormányzók? Hodorkovszkij kegyelmet kaphat?

A Nyugat kritikája, választások, internet

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szokásos évi, az Oroszországi Föderáció polgáraival folytatott, a föderális csatornák által élőben közvetített interaktív beszélgetésén elmondta, Moammer Kadhafi líbiai vezetőt ez év októberében külföldi, többek között amerikai pilóta nélküli robotrepülőgépek semmisítették meg. Putyin szerint a robotrepülőgépek bombázták le Kadhafi menetoszlopát, azután pedig titkosszolgálati támogatással a helyszínre küldték az úgynevezett ellenzékieket, akik lemészárolták a líbiai vezetőt.  
Az orosz politikus bírálta az Egyesült Államokat, amely szerinte diktátumok útján, világcsendőr módján viselkedve tölt tartalmat az egypólusú világrendbe, amelytől az emberek már elfáradtak.
Oroszország és a külvilág kapcsolatáról szólván Putyin elmondta, Oroszországnak több barátja van, mint ellensége. Ugyanakkor bizonyos külső erők arra törekszenek, hogy destabilizálják a helyzetet. Erre dolgozták a „színes forradalmak” szcenárióit, melyek egy jól bevált sémát követnek, céljuk az egyes országok destabilizálása. Ukrajnában a „narancsos forradalom” idején fizettek a diákoknak azért, hogy részt vegyenek a tüntetéseken. Éppen ezért, Putyin szerint olyan politikai rendszer megalkotására van szükség Oroszországban, ami minimalizálja a külső befolyás lehetőségét.
Másfelől viszont Putyinnak, saját elmondása szerint, tetszik az, hogy egyre több oroszországi fiatal az utcán fejezi ki véleményét. „Ha ez a Putyin-rezsim eredménye, akkor ez jó, örömmel tölt el” – mondta az orosz kormányfő és elnökjelölt, hozzátéve, ha nem fogja maga mögött érezni a lakosság támogatását, egy napig sem marad az irodájában.
Putyin szerint semmi különös nincs abban, hogy az ellenzék elégedetlen a választási eredményekkel. „Ez mindig is így volt, mindig is így lesz.” A mostani parlamenti választás pedig Oroszország reális politikai viszonyait tükrözi Putyin szerint.
A politikus azt ajánlotta, a jövőben Oroszország összes szavazókörét kamerázzák be, és mindent közvetítsenek az interneten annak érdekében, hogy kihúzzák a talajt azok alól, akik delegitimálni akarják a hatalmat Oroszországban.
Az elmúlt év eredményeit ismertetve Putyin elmondta, 2000-ben Oroszország lakosságának 29 %-a élt a szegénységi küszöb alatt, tíz év alatt ez 12,5 %-ra csökkent. Az ország arany- és valutatartaléka a harmadik legnagyobb a világon. A külső adósság 10 %, ami különösen imponáló a mai adósságválságban.
Putyin kiállt a világi állam védelmében is, hozzátéve ugyanakkor, hogy Oroszország elvesztette azokat az erkölcsi értékeket, melyek a „Kommunizmus építőjének morális kódexében” voltak lefektetve, s amelyek „a lényeget tekintve bibliai értékek voltak.”
Az orosz miniszterelnök kijelentette, ő maga találta ki a kormányzók választási rendszerét (azaz azt, hogy a kormányzókat ne válasszák, hanem az államfő jelölje ki őket), de ezt nem azért tette, hogy még több hatalmat koncentráljon a saját kezében, hanem hogy megvédje Oroszországot a megingástól. Most ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy mégis választás útján kerüljenek pozícióba a kormányzók, de jelölteket csak a regionális parlamentekbe bejutott pártok javasolhatnának.
Oroszország valószínűsíthető következő elnöke szerint nincs szükség arra, hogy az országban korlátozzák az internet szabadságát, ami „technikailag nehezen kivitelezhető és politikailag helytelen” lenne. Putyin szerint ha a hatalomnak vagy valaki másnak nem tetszik, ami az interneten van, akkor állítsa szembe vele a saját véleményét.
Putyin egyetértett azzal, miszerint az oligarchák javaikat tisztátalan úton szerezték meg, de a privatizáció eredményeinek újragondolása még nagyobb bajhoz vezethet, ezért a megszerzett magántulajdon elvételére nem kerülhet sor. A Hodorkovszkij-ügyről szólván Putyin megjegyezte, amennyiben elnökké választják, megfontolja, hogy kegyelemben részesüljön a volt oligarcha, amennyiben az kérelmet fogalmaz meg.
 
 
 
 
 
(Echo Moszkvi, RIAN, Nyezaviszimaja Gazeta, government.ru)
Cimkék: Vlagyimir Putyin, 2011,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat