OROSZVILAG.HU


A decentralizáció kora jön Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-22 11:47:36  |  
Gyóni Gábor

A decentralizáció kora jön Oroszországban

Vége a Putyin által megteremtett politikai rendszernek?

A decentralizáció kora jön Oroszországban

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a törvényhozás tagjai előtt tartott szokásos év végi beszédében átfogó politikai reformok megvalósítását helyezte kilátásba Oroszországban.
Az orosz elnök megismételte: a politikai rendszer reformjára van szükség Oroszországban. Ez a gyakorlatban demokratizálást jelent: ismét visszaállítanák a kormányzóválasztás 2004-ben megszüntetett rendszerét a föderáció szubjektumaiban, egyszerűsítenék a pártok regisztrációját. Az államfő szerint csökkenteni kell az elnökválasztásokon való induláshoz szükséges támogató aláírások számát és 225 helyen egyéni szavazókörzeteket kell létrehozni, hogy ezzel nőjön a képviselők választókkal szembeni felelőssége.
Medvegyev szerint – éppen ellentétben a 2000 utáni putyini politikával – decentralizációra van szükség Oroszországban. A hatalmi jogosítványok és a pénzügyi források jelentős része fokozatosan a régiókhoz kerül majd át – ígérte a távozó elnök.
A bürokráciacsökkentés céljából egy internetes szájtot indítanak, mindjárt az év elejétől, ahol mindenki jelezheti az általa legértelmetlenebbnek és legostobábbnak tartott bürokratikus procedúrákat.
A demokratizálás jegyében pedig szükséges egy olyan új közszolgálati televízió megteremtése – akár a most meglévő föderális csatornák alapján - amelynek szerkesztőségi politikájába nem szólhatnának bele a tulajdonosok - mondta Medvegyev.
Azaz Medvegyev javaslatai a 2000 után, Vlagyimir Putyin által létrehozott politikai rendszer legmarkánsabb elemeit (a kormányzóválasztás és egyéni választókörzetek felszámolása, a média - föderális TV csatornák - hatalom általi kontrollja, centralizáció) szüntetné meg. Az más kérdés, hogy ezekre az intézkedésekre, ha valóban megvalósulnak, ismét Vlagyimir Putyin elnöksége idején kerülhet sor...
 
 
 
(Echo Moszkvi)
Cimkék: Oroszország, politikai rendszer, Vlagyimir Putyin, Dmitrij Medvegyev
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat