OROSZVILAG.HU


Növekedő főváros

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-27 16:03:32  |  
Kecskeméti Gábor

Növekedő főváros

Moszkva területe 137 százalékkal lesz nagyobb

Növekedő fővárosNövekedő főváros

Az oroszországi Föderációs Tanács jóváhagyta az orosz főváros területének 2012. július 12-ig történő megnövelését. Így a város eléri Hamburg, vagy éppen Berlin területének nagyságát.

A területbővítés szinte kizárólag délnyugati irányban történik, s a jelenleginél 137 százalékkal lesz nagyobb az orosz főváros. A jövőre Moszkvához csatolandó terület ugyanakkor alacsony népsűrűséggel rendelkezik: mindössze 230.000 ember lakja. Első lépésként igyekeznek jobb kapcsolatot teremteni a főváros központjával, majd modernizálni fogják a szociális és kommunális intézményeket – jelentette be Jurij Roszljak, a moszkvai főpolgármester megbízottja a Föderációs Tanács ülésén.

Felmérések szerint a 230.000 ember többsége optimista a jövőt illetően. A Moszkvához történő csatolás után jobb kilátásokat, a jelenleginél magasabb béreket remélnek a munkaerőpiacon, továbbá jobb szociális infrastruktúrát (iskolák, óvodák, kórházak) és a közlekedési útvonalak fejlesztését. A moszkvai városvezetés tervei szerint néhány év múlva már a metró is kiérne ezekre az egyelőre gyéren lakott területekre.

A város területének ilyen mértékű bővítése a főváros tehermentesítését szolgálná, hiszen ott koncentrálódik az oroszországi lakosság egy tizede (majdnem annyi ember, mint egész Szibériában) és a tőke 80 százaléka. A döntés hátterében meghúzódó legfontosabb ok azonban az a terv, hogy a moszkvai belvárosból erre a délnyugati területre telepítenék az orosz állam intézményeit. Ezáltal a belváros fellélegezhetne, s eltűnne a városképet meghatározó hivatalnokok hada. Nem beszélve autóik tömegéről, melyek a hivatali idő kezdetén vagy végén állandóan dugókat okoznak. Az új hivatali negyed felépítése azonban negyed évszázadig is eltarthat.

(aktuell.ru)

Cimkék: moszkva, kaluga, határok, föderációs tanács, belváros, dugó, metró,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat