OROSZVILAG.HU


Dagesztánban nem ünneplik az újévet

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-29 09:19:00  |  
Gyóni Gábor

Dagesztánban nem ünneplik az újévet

"Pogány, szovjet ünnep"

 Dagesztánban nem ünneplik az újévet

Oroszország déli, muszlimok lakta tartományában, Dagesztánban az iskolák 70 %-a nem tart szünetet újévkor, öt járásban egyáltalán nem ünneplik meg az évkezdetet (ami az oroszok közt talán a legfontosabb ünnepnek számít). Főként falusi iskolákról, településekről van szó, a kezdeményezés akulról érkező, és a muszlim vallási újjászületéssel magyarázható.

Az imámok szerint az újév „pogány, szovjet ünnep”, s a muszlimoknak ajánlatos tartózkodni az újévi mulatságoktól.

Hogy a dagesztáni muszlimok mennyire ellenzik az újévet, jól demonstrálja az a pokolgép, amit egy éve, 2010. december 31-én helyeztek el a Derbent főterén felállított újévi fenyő alatt.

Dagesztánban az elmúlt években – különösen a fiatalok körében – nagy lendülettel zajlik a lakosság iszlamizálódása, különösen a szalafita („vahhabita”) tanok terjedése.

Dagesztánnal szemben Csecsenföldön Ramzan Kadirov csecsen vezető utasítására nagy pompával emlékeznek meg az újévről. A köztársaság minden településén újévi fenyőt állítottak, s a gyakran feltűnő Gyed Morozok és Sznyegurocskák látványa élesen megkülönbözteti Csecsenföldet a többi muszlim észak-kaukázusi köztársaságtól.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Dagesztán, iszlám, újév, Csecsenföld, Ramzan Kadirov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat