OROSZVILAG.HU


Nagyobb függetlenséget Tatarsztannak!

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2011-12-30 18:08:50  |  
Kecskeméti Gábor

Nagyobb függetlenséget Tatarsztannak!

Rafail Hakimov és a demokrácia

Nagyobb függetlenséget Tatarsztannak!Nagyobb függetlenséget Tatarsztannak!

A kazányi parlament egy prominens tagja, Rafail Hakimov szerint ki kell használni, hogy Oroszországban „változóban van a politikai klíma” és nagyobb függetlenséget kell elérni Tatarsztan számára. Hakimov a tatár szuverenitás fő ideológusa és Mintimer Saimijev korábbi tatár elnök tanácsadója volt. Jelenleg a Kazanyi Történeti Intézet igazgatója, s a ’90-es években aktív szerepet játszott Tatarsztan státuszának rendezésekor a Kazany és Moszkva közötti tárgyalásokban. Hakimov a december 4-i választások után lett a kazanyi parlament képviselője.

Véleménye szerint a mostani tüntetések és politikai mozgalmak hasonlóak a rendszerváltás utáni korszakhoz, amikor „a tatárok saját szuverenitásukért küzdöttek”. Hakimov ugyanakkor arra kérte választóit és a tatár szervezetek tagjait, hogy az oroszországi tüntetéseken ne vegyenek részt azok ultranacionalista színezete miatt. De kívánatosnak tartja, hogy a tatár köztársaságban is hasonló mozgalom induljon el, hiszen a „demokrácia mindig jót tett a tatároknak Oroszországban, s minél nagyobb a demokrácia, annál jobb a tatároknak. Harcolnunk kell a demokráciáért.”

Tatarsztan alaptörvényében a tatarsztani szuverenitást „elidegeníthetetlen minőségű állapot”-ként határozták meg, s azt is kikötötték, hogy Tatarsztan teljes szuverenitással rendelkezik a köztársaság állami hatóságai felett,
leszámítva egyes, Moszkvára átruházott jogköröket.

(Radio Free Europe)

 

Cimkék: tatarsztan, szuverenitás, függetlenség, rafail hakimov, kazany, mintimer saimijev,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat