OROSZVILAG.HU


Újabb tüntetések február 4-én

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-01-24 13:57:41  |  
Kecskeméti Gábor

Újabb tüntetések február 4-én

Ám az engedélyek egyelőre hiányoznak

Újabb tüntetések február 4-én

A nagy hideg ellenére – Moszkvában a héten mínusz 22-26 fok várható – folytatódnak a tüntetések. Mint korábban, most is Moszkva és Szentpétervár utcáira várják a legtöbb protestálót, igaz még egyik városban sem engedélyezték a tüntetést.

A február 4-i dátum egyáltalán nem véletlen: akkor már csak egy hónap lesz hátra az elnökválasztásig, másrészt 1990-ben ugyanazon a napon volt a Szovjetunió legnagyobb tömegtüntetése. Akkor fél millió ember tüntetett a szabadságért és az SzKP hatalmi monopóliuma ellen a Manyézs-téren, a Kreml tőszomszédságában. A jelenlegi tüntetést a szervezők ezért ugyanoda jelentették be, egyelőre hatósági engedély nélkül. A moszkvai városvezetés lehetséges alternatívaként a Luzsnyiki stadion környékét, a Szaharov sugárutat, illetve a Frunze utat kínálta fel – mindegyik biztonságos távolságban fekszik a Kremltől.

A szervezők abban már egyezségre jutottak, hogy a tüntetés nem tarthat egy óránál tovább, hiszen nem kizárt, hogy mínusz 20 fok lesz február első napjaiban. Ezen felül Borisz Nyemcov oroszországi ellenzéki vezető szerint az embereknek blokkokban kellene felsorakozniuk, hiszen „a politikai harc mindenkié, de a vélemények különbözőek.” Nyemcov szerint a legtöbben demokraták, a szélsőségesek legfeljebb 5-6 százalékot tehetnek ki.

A szentpétervári hatóságok ugyanakkor egy megdöbbentő érvvel utasították el a tüntetők kérvényét: aznap több helyen javítási munkálatokat végeznek a Nyevszkij proszpekten, ezért nem lehetséges ott tüntetni. Kérdés, hogy mínusz 20 fokban milyen útjavítási, kátyúzási munkákat lehet elvégezni. Ugyanakkor a pétervári ellenzék is megosztott: a helyi Jabloko és a melegeket tömörítő érdekközösség kijelentette: amennyiben a nacionalisták is felvonulnak, ők nem fognak részt venni a tüntetésen.

(Russland News)Cimkék: elnökválasztás, putyin, tüntetés, ellenzék, moszkva, szentpétervár, nyemcov,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat