OROSZVILAG.HU


Toronymagasan vezet Putyin

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-01-26 10:32:42  |  
Gyóni Gábor

Toronymagasan vezet Putyin

Aligha kétséges, ki nyeri az elnökválasztást

 Toronymagasan vezet Putyin

A Levada-Centr januárban (12., 20-23.) végzett közvéleménykutatása szerint a jelenlegi állás alapján Vlagyimir Putyin fölényesen nyerné meg az elnökválasztást: a megkérdezettek 37 %-a Putyinra voksolna, míg a második helyen álló Gennagyij Zjuganov kommunista pártvezető népszerűsége csak 8 %-os (a bizonytalanok aránya is meglehetősen nagy, 26 %). Az orosz nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij a szavazatok 5 %-ra számíthat, Mironov és Prohorov népszerűsége 4-4%.

Ez egy nyílt kérdés volt, tehát a válaszadóknak nem adtak meg előre neveket.

Amikor azonban meghatározott lista alapján kellett választaniuk a biztosan szavazó megkérdezetteknek, Putyin népszerűsége még nyilvánvalóbbá vált. Eszerint a jelenlegi kormányfő 62 %-ot kapna egy „most vasárnap” sorra kerülő megmérettetésen, a második helyen álló Zjuganov 15 %-ot, Zsirinovszkij 9 %-ot, a liberális Prohorov 6 %-ot, az „eszer” Mironov 5 %-ot, Grigorij Javlinszkij csak 2 %-ot.

Ezek alapján tehát valószínűsíthető, hogy Putyin, megszerezve a szavazatok több mint felét, már az első fordulóban győzelmet arat a március 4-én sorra kerülő elnökválasztáson.

Miközben Putyin népszerűsége tehát megkérdőjelezhetetlen, a Putyin által vezetett orosz kormánnyal elégedetlen a megkérdezett többsége (54 %), s csak 45 % szerint végeznek jó munkát a miniszterek. Putyin miniszterelnöki tevékenysége azonban élvezi a választók bizalmának kétharmadát (65 %), és Medvegyev elnöki munkájával is elégedett a megkérdezettek többsége (57 %, igaz, ez egy éve még 69 % volt).

Az oroszországi társadalom azonban megosztott abban a kérdésben, jó irányban halad-e az ország?  41 % szerint a dolgok jó irányba mennek, 39 % szerint viszont Oroszország rossz irányba fordult (20 % bizonytalan, egy évvel ezelőtt még a megkérdezettek 46 %-a tartotta jónak az oroszországi ügyek folyását).

A közvéleménykutatásban 1520 embert kérdeztek meg Oroszország 45 régiójából. 

Cimkék: Putyin, közvéleménykutatás, népszerűség
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat