OROSZVILAG.HU


Fekete-tengeri orosz flottafejlesztés

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-02-06 15:38:00  |  
Kecskeméti Gábor

Fekete-tengeri orosz flottafejlesztés

2017-ig hét új tengeralattjáró


Fekete-tengeri orosz flottafejlesztés Fekete-tengeri orosz flottafejlesztés

Alekszandr Fedotyenkov altengernagy hétfőn egy sajtótájékoztató keretében jelentette be: Oroszország 2017-ig hat darab új tengeralattjáróval bővíti a Fekete-tengeri Flottát. Jelenleg ugyanis egyetlen tengeralattjáró védi az orosz felségvizeket délen: az Alroza elnevezésű, mely 1990-ben csatlakozott az ottani hajókhoz.

Ezért orosz haditengerészet néhány éve hat darab Varsavjanka osztályú tengeralattjáró építésébe kezdett a haditengerészet szentpétervári hajógyárában. A dízel-elektromos tengeralattjárók különböző építési fázisban vannak, de az első három már 2014-ben kifuthat a tengerre, majd 2015-ben egy újabb és 2016-ban az utolsó kettő követi ezeket. Ezzel a Fekete-tengeri Flotta tengeralattjáró egysége teljessé válik.

Az új búvárhajók legénysége 52 főből áll, víz alatti haladási sebességük eléri a 20 csomót (37 km/óra), hatósugaruk 400 mérföld (elektromos meghajtás esetén), s 45 napig tudnak kikötés nélkül őrjáratozni. Fegyverzetük 18 torpedóból és 8 föld-levegő rakétából áll. A továbbfejlesztett Varsavjanka osztályt már lopakodó technológiával szerelik fel, ráadásul szárazföldi, vízi és víz alatti célpontok megsemmisítésére is alkalmas.

Szintén 2017-ig érkezik majd ehhez a flottához néhány Krivak IV fregatt is.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: fekete tenger, flotta, varsavjanka, tengeralattjáró, fregatt, fegyver, haditengerészet,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat