OROSZVILAG.HU


5 millió kábítószer fogyasztó Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-02-21 15:51:53  |  
Kecskeméti Gábor

5 millió kábítószer fogyasztó Oroszországban

Megállítható-e a növekedés?

5 millió kábítószer fogyasztó Oroszországban5 millió kábítószer fogyasztó Oroszországban

Viktor Ivanov, az oroszországi drogellenes hatóság vezetője beismerte: az országban elérte az 5 milliót a szerhasználók száma. Ivanov ugyanakkor hozzátette, hogy a helyzet a ’90-es évekhez képest stabilizálódott. Akkoriban ugyanis évente 30-50 százalékkal nőtt a drogosok száma. A legdurvább drogfüggők csoportja 2 millió fő, további 3 millió ember rendszeresen fogyaszt szintetikus drogokat, marihuánát, hasist vagy kokaint.

Ám a számok más tekintetben is riasztóak: az oroszországi drogprobléma elsősorban ifjúsági probléma, hiszen a drogfüggők 80 százaléka 18 és 34 év közötti. Ivanov szerint az ifjúság védelmében azonnal intézkedniük kell. Első lépésként a dezomorfint tartalmazó gyógyszereket tennék vénykötelessé, hiszen ezek a gyógyszerek házilag kábítószerré alakíthatóak. Egyes régiókban, ahol már vénykötelessé tették ezeket, jelentősen visszaesett a forgalmuk.

(Szerkesztőségünk már számtalanszor foglalkozott az oroszországi kábítószer helyzettel, többek között a "krokodil" nevű, olcsó droggal. Ráadásul a World Press Photo egyik kategóriájában a 2012-es díjat a kelet-ukrajnai kábítószer függőkről szóló felkavaró fényképsorozattal Brent Stirton nyerte el.)

(aktuell.ru)

Cimkék: drog, kábítószer, viktor ivanov, gyógyszer, ifjúság,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat