OROSZVILAG.HU


Büntetni akar az egyház

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-03-21 08:58:57  |  
Oroszvilag.hu

Büntetni akar az egyház

A médiát is megzaboláznák

Büntetni akar az egyház

Éleződik a harc a Pussy Riot női punkcsoport ügye körül Oroszországban: a Pussy Riot néhány tagja még februárban a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban adott elő az egyházat bíráló dalokat, ezt követően az együttes tagjait őrizetbe vették. Míg a hívők egy csoportja és jogvédők kiálltak az együttes tagjaiért, egyházi szervezetek példás büntetést szeretnének kiszabni a lányokra. Ennek jegyében oroszországi templomokban aláírásgyűjtés kezdődött, melyben azt követelik az orosz ügyészségtől, hogy az orosz büntetőtörvénykönyv 282. paragrafusa, „vallási ellentétek szítása miatt” ítéljék el a Pussy Riot tagjait. A papok a miséken kötelező jelleggel felolvassák a büntetést követelő kérelmet.
Kirill pátriárka szerint az egyház nem hunyhat szemet a „bűn” felett, bár kész elválasztani a bűnt a bűnös személyétől. A pátriárka úgy véli, az oroszországi társadalom egy része beteg, ami ateizmusban és az egyház elleni rágalmakban ölt testet.
Az egyház azonban tovább megy, én már nemcsak a Pussy Riot tagjait, hanem az őket támogatókat is felelősségre vonná. Vszevolod Csaplin szerint a Pussy Riot egyházat bíráló videoklipjei „szélsőségesek”, és ezek terjesztése is bűntettnek minősül. Hasonló következtetésre jutott a hatalom és a társadalmi szervezetek együttműködését koordináló Társadalmi Egyeztető Fórum is, melynek határozata szerint a média is bűnös a történtek miatt. Jobboldali-konzervatív fórumok, lapok, bloggerek szintén az együttes tagjainak példás megbüntetését és a média megzabolázását követelik a Pussy Riot fellépése kapcsán.
 
(ng.ru)
Cimkék: Pussy Riot, Orosz Ortodox Egyház, Vszavolod Csaplin, Kirill pátriárka
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat