OROSZVILAG.HU


Támadás az egyház ellen 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-04-06 10:10:17  |  
Gyóni Gábor

Támadás az egyház ellen 

Minden nap új botrány 

 Támadás az egyház ellen 

 

Az oroszországi sajtóban célzatos kampány kezdődött az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) ellen, azt követően, hogy a Pussy Riot női punkcsoport februárban a Megváltó Krisztus Székesegyházban egyházellenes szövegeket énekelt – melyet a közvélemény egyöntetűen elítélt – s miután az egyházi vezetők kemény büntetést követeltek az együttes tagjai számára. Az egyházi vezetők bosszút lihegő reakciója – és más, nem éppen az Evangélium szellemiségének megfelelő kijelentései - megdöbbentette az oroszországi közvéleményt.

Az utóbbi napokban futószalagszerűen jellenek meg az egyház tekintélyét aláásó híradások az oroszországi médiában. A pátriárka lakásügye (a nevezetes moszkvai Dom na Naberezsnoj egyik otthona a pátriárka egyik rokonának nevére van íratva, e lakás szomszédait, egy kardiológus professzort és egy papot jelentős összegre, majd 20 millió rubelre büntették, javaikat lefoglalták, mert, azok úgymond, kárt okoztak a pátriárka rokona nevére íratott ingatlanban) majd óraügye (egy 2009-es fotón lesatírozták Kirill pátriárka kezéről méregdrága luxusóráját – a „technikai hibát” elismerte az RPC), egy 2010-es kamcsatkai látogatás most napvilágra került részletei (Kirill pátriárka és kísérete bojárokat, oligarchákat, de Putyint és Medvegyet is megszégyenítő módon költött luxusra, demonstrálta hatalmi státuszát).

A legutóbbi skandallum pedig: az RPC egy Moszkva közeli, súlyosan beteg gyerekeket kezelő kórház épületét elperelte annak fenntartóitól. A beteg gyerekeket kezelő kórházat egy bírósági döntés nyomán át kell adni az egyháznak, ahol majd egy női monostort fognak kialakítani.

 

 

(Echo Moszkvi) 

 

 

Cimkék: Orosz Pravoszláv Egyház
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat