OROSZVILAG.HU


Szétverték a Putyin-ellenes tüntetést

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-05-07 00:03:04  |  
Kecskeméti Gábor

Szétverték a Putyin-ellenes tüntetést

Provokátorok voltak a tömegben?

Szétverték a Putyin-ellenes tüntetéstSzétverték a Putyin-ellenes tüntetést

Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása már biztosan nem lesz felhőtlen. A vasárnapi, újból tömegeket megmozgató fővárosi tüntetésen, amely Putyin beiktatása ellen tiltakozott, már látszódott: egyes társadalmi csoportok elégedetlensége gyors radikalizálódáshoz vezethet. A rendőrség valószínűleg számított erre, hiszen könnygáz és gumibot bevetésével állították meg a Kreml elé vonulni akaró tömeget.

„Putyin számára elég kényelmetlen helyzet, mivel azt szeretné, hogy minden nyugodt körülmények között történjen, de az emberek készek tüntetni.” – mondta Jevgenyij Mincsenko, egy politikai intézet munkatársa.

Független megfigyelők 50.000 és 100.000 közé taksálják a vasárnapi tüntetésen részt vevők létszámát, az orosz rendőrség ezzel szemben 8.000 emberről beszél. Ám ellentétben az elmúlt fél év meglehetősen békés tüntetéseivel, az események itt gyorsan radikális fordulatot vettek.

18 óra előtt nem sokkal Alekszej Navalnij ellenzéki vezető (és korrupció ellenes blogger) ülősztrájkra buzdította a résztvevőket. (Hasonló akciókra már tavaly is sor került az Egyesült Államokban.) Nem sokkal később Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője, aki szerint több oroszországi régióban megakadályozták, hogy Moszkvába utazzanak a tüntetők, a következőt mondta: „Nem megyünk el! Eldöntöttük, hogy nem megyünk sehová. Kitartunk a győzelemig!”

Néhány perccel később tüntetők egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrkordont a Kremlhez vezető Bolsoj Kamennij híd előtt, ekkor léptek először akcióba a rend őrei. Szemtanúk szerint több provokátor is tevékenykedett a tömegben, akik könnygázgránátokat dobtak a tüntetők közé, valamint üvegekkel, kövekkel dobálták a rendőröket. Alekszej Navalnij sokadszori letartóztatása után a rendőrség megkísérelte feloszlatni a Bolotnaja téri tüntetést, amire a résztvevők „Szégyen!”, „Fasiszták!” kiáltásokkal válaszoltak. Navalnijt később követte a rabomobilba Borisz Nyemcov és Szergej Udalcov is. (Hármójuknak ez már szinte rendszeres hétvégi program.) Amikor ennek a tüntetők között híre ment, radikálisok egy csoportja rátámadt a Kreml közeli NTV tévétársaság két riporterére.

20 óra körül a rendőrség egyre keményebben lépett fel a tüntetőkkel, mire azok mobil WC-kből építettek barikádot. Negyven perc múlva azonban minden tüntetőt kiszorítottak a térről.

A tüntetésen, a korábbiakhoz hasonlóan, az oroszországi ellenzék teljes spektruma megfigyelhető volt: a kommunistákon és az anarchistákon kívül részt vettek liberálisok és nacionalisták is. A tüntetés időtartama alatt számos független média honlapját hackertámadások értek.

(RIA Novosztyi, Moscow Times, http://navalny-en.livejournal.com/)

 

 

 

Cimkék: tüntetés, navalnij, udalcov, nyemcov, rendőrség, bolotnaja tér, moszkva, putyin,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat