OROSZVILAG.HU


Putyin külpolitikai stratégiája 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-05-08 12:38:28  |  
Gyóni Gábor

Putyin külpolitikai stratégiája 

Prioritás a FÁK-térség

 Putyin külpolitikai stratégiája 

Vlagyimir Putyin orosz elnök kinevezése után aláírta az Oroszországi Föderáció külpolitikai stratégiáját tartalmazó Ukázt, amely teljes terjedelmében olvasható az elnöki honlapon.

A dokumentum a következő főbb célokat fogalmazza meg az orosz külpolitika számára: olyan külpolitika kialakítása, amely elősegíti Oroszország fejlődését, gazdaságának modernizálását.

Elérni, hogy a nemzetközi jog törvényei legyenek irányadóak a világpolitika formálásában. Az ENSZ szerepének erősítése, hogy az államok közötti kapcsolatok az egyenlőség elvén, a területi integritás tiszteletben tartásával történjenek. Oroszország aktívabb szerepet kíván vállalni az ENSZ békemisszióiban.

Az Ukáz szerint Oroszország a továbbiakban is részt vesz a BRICS, a G20, a G8 és a Sanghaji Együttműködés szervezeteinek munkájában, és együtt kíván működni a globális fenyegetések (terrorizmus, tömegpusztító fegyverek terjedése, kábítószerkereskedelem stb.) elhárításában.

A dokumentum leszögezi, a FÁK-térség az új orosz külpolitika „kulcsfontosságú területe”. Ennek megfelelően célként fogalmazza meg a FÁK államok közötti együttműködés bővítését minden szférában (szociális, gazdasági, humanitárius stb.). Ezen, prioritásnak is tekinthető stratégia további céljai:

- Belarusszal közösen a belorusz-orosz szövetségi állam tevékenységének kiteljesítése.

- Az eurázsiai integráció elmélyítése a Vámunió, az Egységes Gazdasági Térség keretében Oroszország, Belarusz és Kazahsztán részvételével, valamint 2015 január 1-től az Eurázsiai Unió megalakításával, amelyben számítanak az Eurázsiai Gazdasági Társulás, valamint a FÁK tagállamaira is.

- Az ODKB katonai szervezet megerősítése, az operatív reagálás mechanizmusainak kidolgozása a jelenkor kihívásainak megfelelően.

- A Dnyeszter-menti válság rendezésének megoldása a Moldovai Köztársaság területi egységének tiszteletben tartásával, „a Dnyeszter-menti térség különleges státusza esetén”.

- Hegyi Karabah problémájának rendezése, együttműködve a Minszki Csoport, az EBESZ, Franciaország, az USA közreműködésével.

- Abházia és Dél-Oszétia támogatása, biztonságuk szavatolása, hogy ezek a köztársaságok modern és demokratikus államokká váljanak.

Ami az Európai Uniót illeti, a cél, vele együttműködve egy egységes gazdasági és humán térség megteremtése az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig. Stratégiai partnerség kialakítása az EU-val, a vízumkényszer eltörlése.

Az ázsiai és Csendes-óceáni térségben a cél Kelet-Szibéria és a Távol-Kelet gyorsított ütemű gazdasági és szociális fejlesztése. Új biztonságpolitikai rendszer kialakítása, „kollektív és blokkon kívüli alapon”. Az együttműködés elmélyítése a Kínai Népköztársasággal, Indiával, a Vietnámi Szocialista Köztársasággal, a Koreai Köztársasággal, Ausztráliával, Új-Zélanddal és „más kulcsállamokkal”.

Az USA-val való kapcsolatokról szólván, a cél kiszámítható együttműködés megteremtése, egymás érdekeinek tiszteletben tartása, az egymás ügyeibe be nem avatkozás. A kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok terén az egyenlő jogú, diszkrimációktól mentes feltételek megteremtése. Biztonságpolitikai téren a további kölcsönös fegyverzetcsökkentés ütemének összehangolása.

További cél a dokumentum szerint egyebek mellett az orosz diplomáciai jelenlét, az orosz tudományos és kulturális központok számának bővítése, az orosz nyelv terjesztése.

 

 

(kremlin.ru) 

Cimkék: Putyin, Oroszország, külpolitika, stratégia, FÁK
Országok: Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat