OROSZVILAG.HU


Elfogták az uráli terroristák vezetőjét

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-03-30 18:46:16  |  
Gyóni Gábor

Elfogták az uráli terroristák vezetőjét

A Volga-Urál vidéken tervezett terrortámadásokat

 Elfogták az uráli terroristák vezetőjét

 

 

Cseljabinszk megyében letartóztatták az uráli iszlám szélsőségesek egyik vezetőjét, Basir Plijevet, aki a vádak szerint részt vett ingusétiai terrorcselekményekben és a beszláni iskola 2004-es megtámadásában is. A 44 éves ingus férfit, aki egyébként „Baskír Emírként” is ismert, baskíriai muszlim terrorcsoportok szervezésével vádolják.

A „Baskír Emírt” egy időben a jelenleg legismertebb oroszországi terrorista, a csecsen Doku Umarov jobbkezeként tartották számon. Plijev, aki korábban az ingusétiai Belügyminisztérium munkatársa volt, évekkel ezelőtt a 2006-ban likvidált csecsen terrorista, Samil Baszajev személyes sofőrjeként is dolgozott.

Plijevet egyébként már kétszer is „megölték”: először a 2004-es beszláni terrortámadás után keltették halálhírét, majd 2005-ben is likvidálásáról adott hírt az FSZB, amit aztán később cáfoltak.

Mint kiderült, Plijev az Urálban, Baskíriában rejtőzködött, Oktyabrszkij városában, elfogása érdekében nagyszabású akciót indítottak páncélozott gépjárművek bevetésével. Plijevnek sikerült megszöknie a szomszédos Cseljabinszk megyébe, s végül ott kapták el. A baskír Belügyminisztérium szerint Plijev terrorista csoportja számos merénylet elkövetését tervezte a Volga-Urál vidéken.

 

(gazeta.ru)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat