OROSZVILAG.HU


Munkavállalás только по-русски

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-05-18 09:40:43  |  
Medzibrodszky Alexandra

Munkavállalás только по-русски

Putyin rendelete a nemzetiségi összhangról

 Munkavállalás только по-русски

 

Vlagyimir Putyin néhány órával az elnöki beiktatását követően már alá is írta azt az elnöki rendeletet, amely „A nemzetiségek közötti összhang biztosításáról” szól. A dokumentum előírja, hogy 2012 novemberéig a kormány teremtse meg a feltételeket arra, hogy az országba munkavállalás céljából érkező bevándorlók különböző vizsgákat tegyenek le orosz nyelv, orosz történelem és az Orosz Föderáció alapvető törvényei témákból. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek a magasan képzett szakemberek. A rendelet szövege szerint a döntés meghozatalának „célja a nemzetiségek közötti viszonyok harmonizálása, a soknemzetiségű Orosz Föderáció egységének erősítése”. A Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) javaslata szerint, egy ilyen vizsga körülbelül hatezer rubelbe kerülne. A vizsga ára egybevethető az IELTS és TOEFL nemzetközileg elismert angol nyelvvizsgák árával, amely vizsgatípusokat a világ legtöbb országának munkaadói elismerik.

Mindezek ellenére a szakértők kételyeiknek adtak hangot a gyakorlat várható oroszországi hatékonyságát illetően. Többen kiemelték, hogy komoly problémát okozhat a vizsgák körüli korrupció kiküszöbölése. Nincsen arra garancia, hogy a vizsga sikerességét igazoló bizonyítványokat nem fogják adni-venni, mint bármely más árucikket. Az is felmerült lehetséges problémaként, hogy a bevándorlók vonakodnak majd oroszul tanulni, miközben sokkal fontosabb lehet, hogy szakképzettséget szerezzenek adott iparágakban.

Oroszországban bizonyos iparágak – egyre súlyosbodó – munkaerőhiánnyal küszködnek. A szakértők szerint a helyzetre ha nem is megoldást, de segítséget nyújthatnak az országba érkező szakképzett bevándorlók, így Oroszország érdeke a szakképzett bevándorlók minél gördülékenyebb befogadása az országba. Maga Vlagyimir Putyin is hangsúlyozta ezt, mikor azt írta a választások előtt, hogy fontos megteremteni a feltételeket arra, hogy „Oroszország vonzó állandó lakhellyé váljon a képzett külföldi szakemberek és az ígéretes fiatalok számára .”

 

Cimkék: Oroszország, vendégmunkások
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat