OROSZVILAG.HU


A Pussy Riot és az orosz társadalom

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-05-19 07:09:16  |  
Nagy Szilvia

A Pussy Riot és az orosz társadalom

Az ügy előtérbe helyezte az egyház és társadalom viszonyát

 A Pussy Riot és az orosz társadalom

2011  óta egy ellenzéki, feminista punk rock zenekar, a Pussy Riot gondoskodik arról, hogy egy kis „színt” vigyen az orosz honleányok és honfiúk szürke hétköznapjaiba. Az együttes tagjai, 12-15 színes ruhába és színes maszkokba öltözött fiatal nő meghökkentő helyszíneken, koncertekkel borzolja a kedélyeket Putyin- és rendszerellenes számaikkal. A feminista és baloldali, tekintélyelvűség-ellenes véleményüket polgárpukkasztó zenével és illegális akciókkal fejezik ki. Dalaik határozottan Putyin-ellenesek, akit a szexizmus és a patriarchális autoriter társadalom szimbólumának tekintenek. Az együttes „amazonjai” Oroszország élére egy skandináv típusú, baloldali, szociáldemokrata pártot szeretnének, ahol nagy szerepet kapna a társadalmi aktivitás, és olyan kérdésekről is folynának széleskörű viták, mint a feminizmus, vagy az ökológia.

A legnagyobb felháborodást 2012február 21-én, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt rendezett villámcsődülettükkel érték el. Az itt előadott dal címe: Szűzanya, zavard el Putyint! (Богородица, Путина прогони!) volt. A csoport két tagját, Marija Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát  a helyszínen letartoztatták, akiket akár 7 év börtönbüntetésre is ítélhetnek huliganizmus miatt. A két letartóztatott kisgyermekes anyuka éhségsztrájkkal tiltakozott. Nyikolaj Polozov, aki a védelmet látja el, enyhítésért fordult a Moszkvai Bírósághoz, az előzetes börtönbüntetést házi őrizetre akarta cserélni. Kérelmét azzal indokolta, hogy a letartóztatottak ártalmatlanok a társadalomra, és a fiatal zenészeknek kisgyermekeik vannak, a bíróság azonban elutasította a kérelmet. Az ügyész szerint a feminista zenekar tagjai szégyenletes huligánok, akik igenis komoly veszélyt jelentenek a társadalomra. 

A Levada Intézet által április 20 - 23 között végzett közvélemény-kutatás a következő kérdést tette fel az orosz állampolgároknak: 

 

Megfelelő büntetésnek tartja-e Ön azt, hogy a Pussy Riot tagjait akár 7 év szabadságvesztésre is ítélhetik?

Megfelelőnek tartom

 

46,6 %

2012. április 20-23.

Túlzásnak tartom

 

32 %

Nem kell bűnügyi eljárás alá vonni őket

 

10,3 %

 

 A megkérdezettek fele egyetért azzal, hogy a Pussy Riot aktivistáit 7 év börtönbüntetésre ítéljék – közli a Levada Intézet. Emellett sokan úgy tartják, hogy az egyház túlságosan is belekeveredik a politikába és kiszolgálja a hatalom érdekeit. Az emberekre jellemző a könyörtelenség – állítják a szakértők, és feltételezik, hogy a jövőben az egyházi intézmények elutasítása csak nőni fog.

A Levada intézet legutóbbi kutatásából az derül ki, hogy az oroszok többsége korábban már hallott a Pussy Riot együttes megbotránkoztató előadásairól. A megkérdezettek közel 10%-a kíséri figyelemmel az együttes körül kialakult helyzetet, több mint 40% hírből ismeri a „punk-istentisztelet” történetét és a feminista punk zenekar előzetes letartóztatásban lévő tagjait, Marija Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát. 22% hallott az ügyről, de nem ismeri a lényegét. És csak 27,1% életében először hallott az együttesről a szociológiai közvelemény-kutatás alkalmából.

A közvélemény-kutatások szerint az orosz társadalom nagy része egyetért az együttes lehetséges büntetésének mértékével. A megkérdezettek 46, 6%-a megfelelőnek tartja a büntetést, 32% túlzásnak tartja, és mindössze 10,3% véleménye szerint a törvénynek nem kellene üldözni a hasonló akciókat.

Ugyanakkor az oroszok szerfölött kritikusan viszonyulnak az egyházi vezetőkhöz, és úgy tartják, hogy az egyházzal kapcsolatos problémák nagy része a vezetés magatartásával magyarázható. A közvélemény-kutatásban a szociológusok a résztvevőket arról is megkérdezték, hogy vajon mi okozhatja az utóbbi időben a sajtóorgánumokban, illetve az interneten megjelenő kritikus véleményeket az orosz pravoszláv egyházzal kapcsolatban. A legnépszerűbb válasz a következő volt: „az orosz ortodox egyház belekeveredik a politikába, kiszolgálja a jelenlegi hatalom érdekeit” (24%). A megkérdezettek 16%-a szerint a kritikus hozzáállás a jámborságról és a vallás előírásai szerinti életről szóló prédikációk valamint a valóság közötti ellentmondásban keresendő. Mindössze 13% gondolja, hogy ez csupán az orosz nacionalista újjászületés ellenfeleinek az agitációja, akik igyekeznek megalázni az egyházat. A megkérdezettek további 6,5%-a szerint a kritikus hangvétel csupán a szabadgondolkodású embereknek a pravoszláv értékek elutasításával hozható kapcsolatba.

A Levada Intézet igazgatóhelyettese, Alekszej Grazsdankin az általános elkeseredettséggel magyarázza azt a tényt, hogy a megkérdezettek nagy százaléka a büntetés maximális mértékét követeli. Véleménye szerint ez az orosz kispolgár sajátossága, aki úgy tartja, hogy ha könyörtelenül megbüntetik az embert, akkor a bűnözési statisztikák csökkeni fognak, de abba nem gondol bele, hogy ez családját vagy akár önmagát is érintheti. A szakértő azzal a példával támasztja alá véleményét, hogy a legtöbb orosz a halálbüntetést is megfelelő büntetésnek tartja. Ilyen vonatkozásban a közvélemény-kutatásból kirajzolódó álláspont, alapjában véve nem áll összefüggésben a Pussy Riot ügyével.

A Brémai Egyetem Kelet-Európai Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Nyikolaj Mitrohin egyetért Grazsdankinnal abban, hogy az emberek könyörtelenebbek, mint amilyennek tartjuk őket. Mitrohin meglepődött azon, hogy milyen „kevesen” vannak azok, akik a hétévnyi börtönbüntetést támogatják. Az oroszok azon meggyőződését kommentálva, hogy az egyház belekeveredik a politikába és a jelen hatalom érdekeit szolgálja, megjegyzi, hogy ez nem annyira a Pussy Riot ügyével áll kapcsolatban, mint inkább az egyház durva és brutális viselkedésével. A szakértő feltételezi, hogy a lakosság aktív részének a tiltakozása és elutasító magatartása az egyház irányában csak növekedni fog, és az egyház fokozatosan elveszíti azt a morális értéket, amelyre a szovjet üldözések alatt tett szert. Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova letartóztatása elősegítette annak az illúziónak a „lerombolását”, hogy az egyház a megtestesült jóság.

(Forrás: gazeta.ru; kommersant.ru, levada.ru)

 

 

 

 

 

Cimkék: Pussy Riot, Oroszország, Orosz Pravoszláv Egyház
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat