OROSZVILAG.HU


A média a terroristák kezére játszik? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-04-03 12:39:24  |  
Gyóni Gábor

A média a terroristák kezére játszik? 

Orosz politikusok megzaboláznák a tömegtájékoztatást

 A média a terroristák kezére játszik? 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a parlamenti pártok vezetőivel találkozván a terrorizmus elleni fellépés kérdéseit vitatta meg. Figyelmet érdemel, hogy egyes pártok vezetői a médiával szemben emeltek kifogásokat a terrortámadások kapcsán.

A több mint háromórás megbeszélés során Dmitrij Medvegyev elnök a terrorizmust támogatók elleni büntetések szigorítását javasolta. Az orosz elnök javaslata szerint bárki, aki segít a terroristáknak, még akkor is, ha „ha levest főz, ha ruhát mos” büntethető legyen.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt elnöke a terrorizmussal vádolt személyekre kiróható szabadságvesztés megnövelését javasolta.

Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunisták vezetője visszaállítaná a halálbüntetést terrorista cselekmények elkövetése esetén. Az orosz elnök nem támogatta ezt a kezdeményezést.  

Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország egyik vezető politikusa, a Duma elnöke javaslata szerint büntethetővé tenné a közlekedési eszközök tekintetében végrehajtott szabálysértéseket. Grizlov a média vonatkozásában is konkrét intézkedéseket tart szükségesnek: véleménye szerint szükség van az interneten terjengő terrorista tartalmak elleni harcra, továbbá konkrét cikkeket is idézett, a Vedomosztyi egyik írását (Bosszú a Kaukázusért) és a Moszkovszkij Komszomolec egyik publicisztikáját (Akik felkeltek a klotyóból – utalás Vlagyimir Putyin 1999-es nevezetes kijelentésére, miszerint a terroristákat még a „klotyóban” is elfogják – Gy. G.), melyek tartalma szerinte felveti a gyanút, hogy „ezek a publikációk és a terroristák tettei összefüggésben vannak egymással.”

Szergej Mirovnov, az Igazságos Oroszország párt vezetője is a médiában látja a bajok okát. Mironov szerint „néhány tömegtájékoztatási eszköz lényegében a terroristák kezére játszott, a rendvédelmi szervek, mindenekelőtt a Belügyminisztérium és az FSZB alkalmatlanságáról kívánva meggyőzni országunk polgárait.” Dmitrij Medvegyev nem értett egyet ezzel a megközelítéssel, mondván, az a természetes, ha a média kritizálja a rendvédelmi szerveket, vagy éppen a hatalmat.

 

(gazeta.ru, kremlin.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat