OROSZVILAG.HU


Feltámad a feketeszázas mozgalom?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-08-23 14:08:27  |  
Kecskeméti Gábor

Feltámad a feketeszázas mozgalom?

Ortodox vallási polgárőrség

Feltámad a feketeszázas mozgalom?Feltámad a feketeszázas mozgalom?

Úgy tűnik, hogy a Pussy Riot tagjainak elítélése után sem nyugszanak meg a kedélyek: egy orosz ortodox csoport vallási polgárőrséget akar szervezni, hogy megvédjék „az ortodox szentségeket és papokat”, továbbá „elhárítsák a szentségtörő cselekményeket”. A Pussy Riotra való hivatkozás nyilvánvaló. Ivan Otrakovszkij, aki a „Szent Rusz” elnevezésű csoport vezetője, a BBC oroszországi adásában arról beszélt, hogy már hét mobil csoport áll rendelkezésre, melyek Moszkvában a városnegyedekben fognak járőrözni, mindenek előtt az esti órákban. 

Feladatuk a templomok és papok elleni garázda cselekedetek és támadások megakadályozása. Otrakovszkij le is írta, hogyan fog egy ilyen cselekmény megtörténni: konfliktus esetén a védelmi csoportok „letartóztatáshoz szükséges intézkedést foganatosítanak, s kihívják a rendőrséget, erőszak alkalmazása nélkül.” Ilyen csoportoknak az egész országban működniük kellene, véli Otrakovszkij, mivel az „ortodoxoknak saját hitüket kell védelmezniük.”

Ilyen ortodox rendfenntartó csoportok alapítása egyáltalán nem újkeletű: a moszkvai patriarchátus szóvivője, Vszevolod Csaplin már 2008-ban előállt egy ilyen tervvel. Akkoriban az orosz jogvédők részéről komoly kritikával illették a tervet.

(aktuell.ru)

 

 

 

Cimkék: feketeszáz, pravoszláv, ortodox, csaplin, otrakovszkij, milícia, polgárőrség, pussy riot,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat