OROSZVILAG.HU


Kozák segédrendőrség

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-09-03 21:34:30  |  
Kecskeméti Gábor

Kozák segédrendőrség

Krasznodarban állami szolgálatba lépnek

Kozák segédrendőrségKozák segédrendőrség

Úgy tűnik megvalósult a krasznodari kormányzó egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott terve: a hétvégén a dél-oroszországi régióban kozákok százai rendfenntartói álltak munkába. A helyi vezetés szerint csupán az itt élők aktivizálásáról van szó, kritikusok szerint azonban a soknemzetiségű területen ez az etnikai feszültség szításához vezethet. Körülbelül 1.000 kozák fog részt venni a járőrözésben, közülük 150 Krasznodar városában.

Az egyenruhás kozákok egyelőre fegyver nélkül teljesítenek szolgálatot, igaz hagyományos kozák ostorukat maguknál hordhatják. Jogosultak ugyanakkor bűnözés ellen beavatkozni, dokumentumok ellenőrzését is elvégezhetik, továbbá feltartóztathatják a gyanús személyeket. Minden járőrt rendőr fog kísérni. A kozákok havi illetménye 25.000 rubelt (175.000 forintot) tesz ki. A régió 650 millió rubelt különített el a kozákok fizetésére.

Az ötlet bizonyára Alekszandr Tkacsov krasznodari kormányzótól származik, aki augusztus 2-án elmondott beszédében, „kozák milíciák” felállítására tett javaslatot. A kormányzó szerint ugyanis a „kozák milícia” egyik legfőbb feladata az kell legyen, hogy gátat szabjon a kaukázusiak betelepülésének Oroszország belsőbb területeire.

A régió hagyományosan orosz többségű, ám az elmúlt években gazdasági okok miatt számtalan betelepülő érkezett a szegényebb észak-kaukázusi, javarészt muzulmán régiókból, mely akaratlanul is etnikai feszültségekhez vezetett.

Mikor Tkacsovot a helyi politikai erők bírálni kezdték nyíltan rasszista beszéde miatt, a kormányzó azzal védekezett, hogy ő csupán a feszültségeket akarja megfékezni, s csak a jogszerűtlen bevándorlók ellen irányul, akik megzavarják a közrendet.

Tkacsov érvelése több, mint hibás: a 2010-es népszámlálás alkalmával kiderült, hogy az 5.2 milliós lakossággal rendelkező krasznodari régióban az egyetlen, szignifikánsan jelen lévő észak-kaukázusi népcsoport a 14.000 főt számláló adigéké (cserkeszek).

Az évszázadok alatt kialakult kozákság a Cári Birodalomban különleges, gyors reagálású rendvédelmi erő volt, melyet gyakran alkalmaztak az ellenzéki tüntetések és mozgalmak szétverésére. Cárhű, pravoszláv, s gyakran kegyetlen természetük miatt a szovjet rendszer ellenségként tekintett rájuk.
 

(RIA Novosztyi)

 

 

 

 

Cimkék: kozák, krasznodar, muszlim, kaukázus, etnikai, tkacsov, rendőrség, bűnözés,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat