OROSZVILAG.HU


Csirikova indulhat a választáson

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-09-10 14:58:49  |  
Kecskeméti Gábor

Csirikova indulhat a választáson

Himkiben engedélyezték az ellenzéki vezető jelölését

 

Csirikova indulhat a választásonCsirikova indulhat a választáson

Jevgenyija Csirikova, az ismert orosz ellenzéki vezető („Mozgalom a himki erdő védelméért”) jelöltette magát a himki polgármester választáson. A helyi választási bizottság a jelölést elfogadta. Az október 14-én esedékes himki polgármester választás egész Oroszországban komoly érdeklődésre tarthat számot.

A jelöltséghez Csirikovának 727 himki lakos aláírását kellett megszerezni. Úgy tűnik, ez sikerült is neki. Rajta kívül még három jelölt kandidálhat a posztért, az egyik jelölt Oleg Mitvol, ismert környezetvédelmi aktivista, aki korábban az Oroszországi Föderáció környezetvédelmi hatóságát vezette. A választási kampány során 17 jelölt adta fel a versenyt. Himki Moszkva és Seremetyevo közé ékelődő a 200.000 lakosú előváros.

A városban nemrég üresedett meg a polgármesteri szék, miután a számos botrányban komoly szerepet játszó Vlagyimir Sztrelcsenko polgármestert Szergej Sojgu, a moszkvai terület kormányzója, lemondásra szólította fel. Himki régóta komoly politikai-környezetvédelmi harc színhelye: a helyi ellenzéki erők igyekeznek megakadályozni a hatóságokat, hogy a himki erdőn keresztül építsenek meg egy, a repülőtérre és közvetve Szentpétervárra vezető autópályát. A folyamatos tiltakozások oda vezettek, hogy 2011-ben leállították az építkezést és a projekt felülvizsgálatát rendelték el. A munka azóta újraindult, de a kivágandó erdő mennyiségét a töredékére csökkentették.

Az ellenzékiek és környezetvédők a tiltakozások során brutális támadásokat szenvedtek el, legtöbbször ismeretlen támadóktól.

(aktuell.ru)

 

 


Cimkék: csirikova, erdő, himki, környezetvédelem, mitvol, autópálya, tiltakozás, támadás, sztrelcsenko, sojgu,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat