OROSZVILAG.HU


Orosz nemzetépítés

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-10-18 11:12:24  |  
Gyóni Gábor

Orosz nemzetépítés

Mi az orosz(országi) nemzet? 

 Orosz nemzetépítés

Az orosz elnök környezetében működő Nemzetiségi Tanács prezentálta az orosz nemzeti stratégia koncepcióját (Sztratyegija goszudarsztvennoj nacionalnoj polityiki v RF). A Kommerszant információi szerint a tervezet elnyerte a Kreml tetszését, megvitatására alsóbb, minisztériumi szinteken is sor kerül.

A nemzeti stratégia kidolgozására Vlagyimir Putyin adott utasítást a Tanács augusztusi nyitóülésén Szaranszkban. A dokumentumot több szakértő készítette, köztük Valerij Tyiskov ismert etnográfus, volt nemzetiségi miniszter.

A dokumentumban korrigálásra kerültek azok a kifejezések, melyeket bírálat ért a korábbi Nemzetpolitikai Koncepcióban (Koncepcija gosznacpolityiki). Így a nemzetiségek nyomására kikerült a dokumentumból „az orosz nép államalkotó szerepére” vonatkozó passzus, ami helyett a következő mondat szerepel: „Az orosz nép egyesítő szerepének, a sok évszázados, kultúrák és etnikumok közötti együttműködésnek köszönhetően jött létre az Oroszországi Föderáció történelmi területén az unikális szociokulturális, civilizációs közösségnek tekinthető polietnikus (mnogonarodnaja) oroszországi (rosszijszkaja) nemzet.” A dokumentum szerzői szerint a szovjet nemzetiségi politika és a ’90-es években az állam meggyengülése olyan tényezőket erősített meg, melyek okai váltak az etnikai mobilizációnak, területi szeparatizmusnak, vallási szélsőségességnek.

A szerzők szerint a nagyfokú szociális egyenlőtlenség, a vallási különbségek, "az élet különböző szféráinak etnopolitikus megközelítése", a korrupció, a polgárok bizalmatlansága a hatalom szerveivel szemben további dezintegrációs faktort jelentenek.

Az új stratégia készítői szerint a polgárok törvény és bíróság előtti egyenlőségére lenne szükség – függetlenül a nemzetiségi hovatartozástól. A nemzetiségi konfliktusok nyitott, átlátható elemzése szükséges. A végrehajtó hatalom képviselői felelőssé vonhatók lennének azért, amit tesznek, vagy amit nem tesznek a nemzetiségi konfliktusok kiélezése érdekében. A kormánynak évente kellene számot adni az elnöknek a nemzeti stratégia haladásáról. 

Cimkék: Oroszország, nemzetiségi politika
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat